nedelja, 16. juna 2024.

Godišnja nagrada dr Miri Vuković

Objavljeno: 9. maja 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  Kliničkom farmakologu i rukovodiocu Edukativnog centra valjevske bolnice dr sci. med. Miri Vuković dodeljena je godišnja nagrada Srpskog lekarskog društva za uspešnu organizaciju zdravstvene službe. Nagrada je dodeljena na predlog Sekcije za kliničku farmakologiju SLD.

U obrazloženju se navodi da kao klinički farmakolog i doktor medicinskih nauka, Mira Vuković organizuje službu – Centar za kontinuiranu medicinsku edukaciju Zdravstvenog centra, gde je inicirala, dizajnirala i sprovela pionirske studije u Srbiji koje su se bavile procenom učinaka sprovedenih medicinskih edukacija na promenu ponašanja i performansi zdravstvenih profesionalaca.

Organizovala je preko 70 akreditovanih medicinskih edukacija u Ustanovi, sa prisustvom od preko 18.000 učesnika. Posebno se ističu rezultati medicinske edukacije pod nazivom „Racionalna primena humanih albumina kod hirurških pacijenata“ koja je na Odeljenju hirurgije Opšte bolnice Valjevo rezultovala smanjenje stope neoperativnog mortaliteta, stope bolničkih dana, stope mortaliteta septičnih pacijenata, iracionalne primene humanih albumina u jedinici intezivnog lečenja i  troškova kvaliteta.

Edukativni centar Opšte bolnice u organizaciji Mire Vuković utemeljen je na iskustvu koje objedinjuje naučnoistraživački rad u oblasti kliničke farmakologije sa upravljanjem kvalitetom zdravstvenog lečenja, farmakoekonomijom, zdravstvenom ekonomijom i zdravstvenim pravom. Utemeljujući rad zdravstvene službe na ovako visokom nivou, Mira Vuković stvorila je uslove za permanentno osvajanje kulture kvaliteta u procesu pružanja zdravstvenih usluga u svojoj Ustanovi.

Mira Vuković je od 1990. radila kao istraživač saradnik na biomedicinskim istraživanjima humanih lekova Instituta Galenika a.d. u Beogradu. Specijalizirala je kliničku farmakologiju 1999. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, kada upisuje magistarske studije, gde je do 2001. radila kao instruktor praktične nastave na Medicinskoj statistici. Od 2003. godine, radi kao klinički farmakolog  u Opštoj bolnici Valjevo. Stručno zvanje primarijus stekla je 2009. godine. U julu 2011. dobija licencu sudskog veštaka u oblasti medicine i uže oblasti kliničke farmakologije. Doktorske studije upisuje i završava na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, gde 2014. godine uspešno brani doktorsku tezu iz oblasti kliničke farmakologije. Autor je ili koautor 34 naučna rada.

Aktivna je oko 20 godina u Srpskom lekarskom drustvu. Član je Sekcije za kliničku farmakologiju Srpskog lekarskog društva od njenogg osnivanja i aktuelni član Predsedništva Sekcije za kliničku farmakologiju SLD. Aktuelni je predsednik Etičkog odbora Opšte bolnice Valjevo i bivši član Etičkog komiteta SLD.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *