četvrtak, 29. februara 2024.

Godišnjica bombardovanja-Valjevo ne zaboravlja

Objavljeno: 25. marta 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevo ne zaboravlja posle 23 godine od bombardovanja Srbije, poruka je koju su povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, poručili predstavnici institucija, prilikom polaganja cveća na spomenik pilotu Milenku Pavloviću i na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine, objavljeno je na sajtu Grada Valjeva.

Predstavnici Vojske Srbije, predvođeni komandantom 2. Centra za obuku, pukovnikom Sašom Stojiljkovićem, načelnik Kolubarskog okruga Goran Milivojević, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, zamenik predsednika Skupštine grada Viktor Mićić, bivši pripadnici 63. padobranske brigade,  predstavnici boračkih udruženja SUBNOR, Udruženje boraca ratova od 1990. godine, Srpsko-ruskog centra „Majak“ i drugi građani Valjeva, poklonili su se senima poginulih u bombardovanju.

Foto: Grad Valjevo

Bombardovanje Valjeva je počelo 14. aprila i u tom priodu je troje Valjevaca – Dmitra Dukić (91), Milka Krunić (72) i Milisav Mićić (37) poginulo, a povređeno je 50 sugrađana. Potporučnici Željko Savičić i Siniša Radić su poginu na Maljenu 6. aprila 1999. godine. Na nebu iznad Valjeva je 4. maja poginuo pilot pukovnik Milenko Pavlović.

Na Valjevo je palo 215  bombi, a 150 bombi je bačeno na fabriku „Krušik“, uništena je zgrada MUP-a, kao i objekti u Pričeviću i na Divčibarama, srušeno je pet stambenih zgrada, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća.

„Grad Valjevo se seća tih dešavanja i uvek će biti posvećen obeležavanju godišnjice napada NATO agresora na naš grad i na našu državu. Najmanje što možemo je da čuvamo slobodu, odamo priznanje našim poginulima i da se divimo njihovim veličanstvenim delima“, rekao je zamenik predsednika Skupštine grada Viktor Mićić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *