subota, 20. jula 2024.

Godišnjica pogibije heroja Stojadina Mirkovića

Objavljeno: 30. septembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Obeleženo je 29 godina od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica, koji je 29. septembra 1991. godine poginuo u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara. Hrabri devetnaestogodišnji mladić je stradao sa majorom Milanom Tepićem.

Na grobu Stojadina Mirkovića, u rodnom selu Gornje Leskovice, danas je održan parastos, a cveće su položili majka Anka i porodica Mirković. U ime grada Valjeva i gradonačelnika Lazara Gojkovića, cveće je položio član Gradskog veća Vladimir Mišković.

Predstavnici Kasarne „Vojvoda Živojin Mišić“ iz Valjeva, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca i škole u Leskovicama su položili vence i odali počast „Sinđeliću podno Povlena“.

U dvorištu Osnovne škole “Miloš Marković” u Donjim Leskovicama, ove godine je zbog korona virusa izostao program učenika pored biste sa likom Stojadina Mirkovića.

U Valjevu, u naselju Popare jedna ulica je nazvana po njemu. O herojstvu Milana Tepića i Stojadina Mirkovića, urađene su TV emisije, knjige, napisani brojni članci, a sve sa ciljem da se sačuva sećanje na nesvakidašnje herojstvo, hrabrost i poštenje mladog momka i njegovog komandanta.

Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, 1991. godine je major Milan Tepić, suočen sa opsadom kasarne, u kojoj se nalazilo vojno skladište, naredio vojnicima, koje je rat zatekao na redovnom služenju u JNA, da napuste kasarnu.

Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu. Ipak, mladi Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka, jer se prvi put oglušio o komandu svog pretpostavljenog. Major Tepić je u želji da brojno naoružanje ne dopadne u ruke pripadnika hrvatske vojske koja bi ga koristila za borbu protiv pripadnika JNA, digao i sebe i skladište u vazduh. Stojadina Mirkovića je pogodila zolja u oklopnom transporteru, u kome se nalazio.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *