četvrtak, 22. februara 2024.

Godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića

Objavljeno: 4. maja 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Valjevu se danas obeležava 23 godine od herojske pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića. Pomen pilotu Milenku Pavoviću će održati vladika Isihije sa sveštenstvom Eparhije valjevske.

U 12.04 časova će na spomen obeležju u Ulici Vladike Nikolaja, nakon preleta aviona cveće položiti porodica i predstavnici Grada Valjeva i Vojske Srbije.

Najavljeno je da će prisustvovati načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. U delegaciji će biti komandant RV I PVO  general-potpukovnik Duško Žarković i general Brane Krnjajić, komandant 204. vazduhoplovne brigade.

Ove godine će cveće biti položeno i na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine, koji se nalazi na uglu Pasterove i Ulice pilota pukovnika Milenka Pavlovića.

Nakon toga, oko 13 časova će cveće biti položeno u selu Bujačiću, na mestu pada aviona. Tamo će cveće položiti pored porodice i predstavnika lokalne samouprave i zamenik komandanta RV I PVO general Željko Bilić.

Pukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ.

Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu kod Osečine. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost, Zlatnom letačkom značkom, kao i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije, ali, iako je postojalo više inicijativa, država ga ni posle 23 godine nije proglasila narodnim herojem.

Milenko Pavlović je imao 40 godina kada je poginuo. Iza sebe je ostavio sinove Srđana i Nemanju i suprugu Slavicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *