nedelja, 26. maja 2024.

Građani i privreda za komunalije duguju 1,2 milijarde dinara

Objavljeno: 25. januara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Dug građana i privrede u Valjevu za komunalne usluge i struju premašio je 1,242  milijarde dinara, od čega samo komunalna preduzeća za izvršene usluge trenutno potražuju preko 775 miliona dinara.

Valjevci najviše duguju za struju čak 467,2 miliona dinara. Od toga prema podacima “Elektroprivrede Srbije“ domaćinstva za utrošenu električnu energiju duguju 320,8 miliona, dok dugovanja firmi i preduzetnika iznose 146,4 miliona dinara.

Najveće pojedinačno dospelo potraživanje iznosi čak 1,8 miliona dinara. U ovom preduzeću kažu da je tokom prošle godine podneto 1.980 prijava za prinudnu naplatu potraživanja, dok je na 1.671 mernom mestu obustavljena isporuka električne energije.

Samo za oko tri miliona dinara manja su dugovanja prema “Vodovodu“. Za vodu i kanalizaciju domaćinstva i privreda duguju 463,9 miliona dinara, od čega privreda 300 miliona, a građani 163,9  miliona dinara.

Kako bi naplatili dugovanja u ovom javnom preduzeću kažu da su tokom prošle godine u nekoliko navrata slali opomene neredovnim platišama što je rezultiralo većim procentom naplate. Zbog duga od preko 20.000 dinara utužena su 104 korisnika, dok su u oktobru na adrese dužnika poslali još 193 opomene, od čega je njih 26 izmirilo dugovanja u celosti, dok je 20 sklopilo ugovor o reprogramu.

Za isporučenu toplotnu energiju “Toplana“  trenutno potražuje 217,1 milion dinara. Najveći dužnici su građani čiji su stanovi priključeni na daljinski sistem grejanja i ovom preduzeću trenutno duguju nešto više od 136,7 miliona dinara.

Kako bi naplatili dugovanja od korisnika koji nisu izmirivali svoje obaveze u “Toplani“ navode da su u prošloj godini podneli 122 tužbe. Među fizičkim licima koja neredovno izmiruju svoje obaveze ima dužnika čiji dug doseže do milion dinara, dok kod pravnih lica taj iznos ide i do tri miliona i radi izmirenja tih dugovanja pokrenut je postupak prinudne naplate.

Valjevci najmanje duguju za uslugu iznošenja smeća, te tako prema evidenciji “Vidraka“ od građana i privrede ovo preduzeće trenutno potražuje oko 96 miliona dinara, od čega dug domaćinstva dostiže čak 76 miliona.  Podaci govore da najveći pojedinačni dug pravnih lica iznosi 1,5 miliona dinara, dok se kod fizičkih lica taj dug kreće u visini od 266 hiljada dinara.

Zbog neplaćanja usluge iznošenja smeća “Vidrak“  je prošle godine utužio 248 korisnika, a nakon slanja opomena naplaćena su potraživanja u visini od blizu dva miliona dinara.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *