utorak, 21. maja 2024.

I protekle sedmice vazduh u Valjevu je bio opasan po zdravlje

Objavljeno: 25. januara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen i opasan po zdravlje ljudi. Od početka godine zabeleženo je 20 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da je u ponedeljak, utorak, petak, subotu i nedelju vazduh u Valjevu je bio označen indeksom “loš”. U sredu i četvrtak zabeležen je indeks kvaliteta vazduha “veoma loš”. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je 19. januara, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti od 83,92 μg/m3.

U četvrtak u 9 časova zabeležene su najviše maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 204,76 μg/m3 za suspendovane PM10 čestice i vrednost od 172,72 μg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.
Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe.

„Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor
za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu)“, navodi u saopštenju organizacija „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *