utorak, 21. maja 2024.

Građani nezadovoljni pružaocima lokalnih usluga

Objavljeno: 10. marta 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn
????????????????
????????????????

VALJEVO – U prostorijama VIPOS-a Nevladina organizacija Centar za održiv lokalni i regionalni razvoj Šušeoka (COR), predstavio je rezultate “Istraživanja o oceni kvaliteta pruženih lokalnih javnih usluga i stanju primene sistema finansijskog upravljanja i kontrole u poslovanju pružalaca lokalnih javnih usluga iz tri okruga Zapadne Srbije”.

Reč je o istraživanju, kao jednom od sastavnih aktivnosti projekta “Uvedite FUK – sprečite korupciju, netransparentnost i loš nadzor” u regionu Zapadna Srbija, koji su sproveli predavači VIPOS-a dr Slobodan Ilić i Nenad Mihailović, zaposleni, kao i studenti master studija. COR je, inače, ovaj projekat realizovao u okviru svog programa LOkalni VAljani budžeti, a podržan je sredstvima Vlade SAD.

Istraživanje je, kako je rečeno na prezentaciji, sprovedeno anketiranjem slučajnog uzora od 210 punoletnih građana Mačvanskog, Kolubarskog i Zlatiborskog upravnog okruga, kao i predstavnika 11 javnih komunalnih preduzeća, 12 javnih ustanova i 4 jedinice lokalne samouprave.

“Došli smo do rezultata da polovina ispitanika ne zna, nije čula ili vrlo malo zna o sistemu FUK (Finansijsko upravljanje i kontrola), dok čak njih 65 odsto ne zna da već 11 godina, postoji zakonska obaveza korisnika javnih sredstava da moraju da uvedu i primenjuju sistem FUK.

Od posmatranih 27 korisnika javnih sredstava, samo kod njih sedam je uveden sistem FUK, kod 17 on nije uveden, dok je kod tri u toku postupak uvođenja”, rekao je autor istraživanja dr Slobodan Ilić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *