nedelja, 26. maja 2024.

Građansko merenje zagađenja u Valjevu

Objavljeno: 7. januara 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U Valjevu je proradila građanska mreža za merenje aerozagađenja. Nakon postavljanja više senzora na više lokacija u našem gradu, omogućeno je merenje prisustva čestica prašine u vazduhu i obaveštavanje o aerozagađenju u realnom vremenu.

Podaci koje prikuplja građanska mreža u Valjevu se mogu preuzeti na sajtu https://sensor.community/en/. Takođe, podaci sa građanskih mernih stanica iz Valjeva se mogu očitati i na android aplikaciji AirCare. Valjevo se tako pridružilo građanskom merenju vazduha koje se organizuje u Srbiji i celom setu uz pomoć globalne mreže Sensor Community.

U ovom trenutku u našem gradu se uz pomoć priručnih uređaja meri koncentracija suspednovanih čestica PM10 i PM2,5 na ukupno sedam lokacija. Senzori se nalaze u naseljima Brđani, Popare, Gorić i Kolubara 2, te jedna u Pantićevoj ulici. Dve priručne merne stanice postajale su u Valjevu i ranije, jedna na uglu Pantićeve i Hajduk Veljkove ulice a druga u selu Bukovica.

“Građanska mreža za merenje kvaliteta vazduha ima za cilj da podstakne javnost da se zainteresuje za kvalitet života u neposrednom okruženju. Neformalna mreža ne može da zameni zvaničnu mrežu koja omogućava sertifikovane podatke. Građansko merenje treba da podstakne organe javne vlasti da što pre omoguće javnosti blagovremenu i potpunu informaciju o zagađenju vazduha. Očekujemo da nadležni organi sistematski preduzimaju mere kako bi se smanjilo aerozagađenje u Valjevu, zaštitilo zdravlje ljudi i popravio kvalitet života”, saopštila je organizacija “Lokalni odgovor”.

Građanska mreža u Valjevu pokrenuta je zahvaljujući pomoći organizacije „Beogradska otvorena škola“ i neformalnoj grupi „Eko Straža“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *