utorak, 23. aprila 2024.

Gradnja “Kalenića” od sledeće godine

Objavljeno: 19. jula 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

UB – U narednom periodu kod Uba biće izgrađen regionalni sistem za upravljanje otpadom “Kalenić”, saopšteno je iz Vlade. Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala u Ubu sa predstavnicima lokalnih samouprava iz Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, kao i Grada Beograda o projektu, piše e-Kapija.

Ministarka je navela da su radovi planirani u dve faze, od kojih prva podrazumeva izgradnju regionalnog sistema za upravljanje otpadom Kalenićna lokaciji Kalenić-Ub, odnosno izgradnju regionalne sanitarne deponije sa infrastrukturom – linije za separaciju otpada, saobraćajnice i dalekovoda.

U toj fazi biće obuhvaćeno 11 lokalnih samouprava – Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig.

“Za drugu fazu, odnosno uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom na teritoriji lokalnih samouprava koje će gravitirati ka regionalnom centru, u toku je izrada potrebne planske i tehničke dokumentacije. U ovoj fazi, očekuje se da će se priključiti još četiri lokalne samouprave – Loznica, Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik, kroz izgradnju transfer stanice”, objasnila je ministarka.

Prema njenim rečima, ovo je prvi od ukupno osam modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom koji će se graditi u narednom periodu, a za njihovu izgradnju obezbeđeno je 100 mil EUR od Evropske banke za obnovu i razvoj, navodi e-Kapija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *