subota, 20. aprila 2024.

Uginulo pola tone ribe u Kolubari

Objavljeno: 19. jula 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Više od pola tone uginule ribe izvučeno je iz Kolubare nizvodno od Valjeva na potezu od samo 100 metara dužine reke, ali se strahuje da je u ovom drastičnom ekocidu na ovoj reci nastradala još veća količina ribe, s obzirom da se, po nezvaničnim podacima, strahuje da je zatrovano skoro pet kilometara toka Kolubare.

Do masovnog pomora ribe došlo je u subotu u poslepodnevnim časovima, a ribočuvarskoj službi firme „Cassini fishing“ iz Arilja, koja je nadležna za područje ovog rečnog sliva, ekocid su prijavili ribolovci.

– Trovanje je počelo na toku Kolubare u Divcima, ali je najviše ribe stradalo na potezu Veselinovac-Mlađevo. Na licu mesta videli smo praktično crnu reku u jednom delu toka, sa izraženom penom na površini, što je počinjalo u Divcima, sa ogromnim brojem već uginule ribe ili ribe koja se borila za vazduh. Odmah smo alarmirali nadležne, i u roku od 15 minuta na licu mesta su bili policija iz Valjeva i Mionice, s obzirom da je reka u tom delu granica između dve opštine, predstavnici tužilaštva i inspekcijskih službi koje su uzele uzorke vode, ali i uginule ribe koja je poslata na Veterinarski institut u Beograd. Napominjem da je uzeti uzorak vode iznad mesta početka trovanja bio bistar, dok je uzorak na samom mestu trovanja  bio bukvalno crn i analiza koja je mogla da se uradi na lisu mesta je pokazala da u vodi nema kiseonika, dok će naredna analiza u referentnoj laboratoriji pokazati koja je otrovna materija bila prisutna – priča za „Blic“ Dušan Novoknet, jedan od koordinatora ribočuvarske službe „Cassini fishing“.

Po njegovim rečima, ribočuvari su, s obzirom da reku i šta se nalazi na njenim obalama dobro poznaju, policiju i tužilaštvo uputili na mogućeg počinioca. Novokmet kaže da je izvesno da je uzrok ekocida izlivanje otrovnih materija u Kolubaru, „ali o počiniocu je moguće govoriti kada se o tome, na osnovu svih pribavljenih dokaza, izjasni tužilaštvo“.

U ovom pomoru najviše je stradao skobalj, potom klen i mrena, ali ribočuvari iz reke izvlače i uginule primerke soma i sitnije bele ribe.

– Teško je proceniti koja je količina uginule ribe, jer je još uvek izvačimo, a na potezu od 100 metara smo izvukli 600 kilograma. Reka je u ovom delu nepristupačna, nije dovoljno duboka za čamac, a nije dovoljno plitka za ulazak u čizmama uz opasnost propadanja zbog velike količine mulja, tako da i dalje utvrđujemo razmere štete koja je u svakom slučaju ogromna – kaže Novokmet.

Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *