utorak, 28. maja 2024.

Gradsko veće o budžetu, porezu na imovinu i poskupljenju grejanja

Objavljeno: 23. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Patak online
Foto: Patak online

VALJEVO- Gradsko veće na današnjoj sednici razmatraće predlog odluke o gradskom budžetu u 2023. godini. Predviđeno je da gradska kasa naredne godine bude „teška“ 4,6 milijardi dinara.

Tekući prihodi su planirani u iznosu od 4.106.100.000,00 dinara, porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u iznosu od 2.383.487.000,00 dinara, dok su ukupna sredstva sa rashodovne strane planirana u iznosu od 4.640.233.000,00 dinara.

Članovi Gradskog veća izjasniće se o odluci o prosečnoj ceni kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu.

Na dnevnom redu je i zahtev Toplane, koja je zatražila još jedno povećanje cene grejanja u ovoj godini. Valjevska toplana je 7. novembra podnela Gradskoj upravi zahtev odobravanje cene toplotne energije, kojom je predviđeno još jedno poskupljenje grejanja.

Prvi korak ka poskupljenju je saglasnost Gradskog veća na nove cene grejanja u Valjevu, a nakon toga potrebno je da „zeleno svetlo“ daju odbornici lokalnog parlamenta. Predloženo je poskupljenje od 26,5 odsto za korisnike koji grejanje plaćaju paušalno, dok bi računi za one koji plaćaju po potrošnji trebalo da budu uvećani za 36,9 odsto.

Gradska toplana, foto: Patak online

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da prema Metodologiji za određivanje cene grejanja, u toku grejne sezone je moguće poskupljenje kada se ukupna cena energenta poveća za više od 3 odsto.

“Nakon sprovedenog postupka javne nabavke za komprimovani prirodni gas dobili smo ponudu kojom je cena uvećana za 48,11 odsto i tako su se stekli uslovi za neophodnu korekciju cena toplotne energije”, navedeno je u obrazloženju Toplane.

Predložene cene za stambeni prostor

Predloženo je da građani koji grejanje plaćaju paušalno za stambeni prostor umesto 104,02 ubuduće grejanje po kvadratnom metru plaćaju 131,61 dinara. Oni koji grejanje plaćaju po potrošnji, umesto 6,51 dinara po kwh plaćaće 8,91 dinara, dok će fiksni ostati nepromenjen. Sve cene su bez uračunatog PDV-a.

Predložene cene za poslovni prostor

Za korisnike poslovnog prostora cena grejanja po kvadratu biće 164,51 dinara umesto dosadašnjih 130,02 dinara. Za one koji grejanje plaćaju po potrošnji varijabilni deo iznosiće 11,14 umesto 8,13 dinara po kwh, a fiksni deo 34,98 dinara po kvadratu. Sve cene su bez uračunatog PDV-a.

Podsećamo, grejanje u Valjevu je poslednji put poskupelo ovog leta, kada su poskupele i usluge „Vidraka“ i „Vodovoda“.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *