četvrtak, 18. aprila 2024.

Gradsko veće o Statutu grada

Objavljeno: 19. marta 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na sednici Gradskog veća razmatran je i utvrđen predlog Statuta grada Valjeva, na koji je Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dalo saglasnost, uz obavezu da se u određenom roku navedeni nedostaci otklone,  a druge odredbe predloga Statuta ostanu nepromenjenje.

Kako se navodi u saopštenju za javnost kabineta gradonačelnika, u članu 28. predloga statuta reči: „najstariji odbornik“ zamenjuju se rečima „najstariji kandidat za odbornika novog saziva“, dok u članu 37 tačka 59, kod nadležnosti Skupštine grada, iza reči: „drugih delova naseljenih mesta“, dodaju se reči: uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave“, radi  zakonskih usaglašavanja.

U članu 53 tačka 21 brišu se reči: „donosi odluku o proglašenju vanredne situacije u Gradu u skladu sa zakonom“, a u članu 103 stav 2 iza reči „predsednik i „ briše se reč „najmanje“. U članu 7. stav 3 Predloga statuta navedeno je da se oblik i način upotrebe grba i zastave Grada utvrđuju odlukom Skupštine grada, pa je potrebno da se u Statut unesu odredbe o izgledu grba i zastave, a član 9 treba dopuniti sledećim stavom: „praznik grada utvrđuje se statutom, uz prethodnu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave“. Iako je praznik utvrđen, ova odredba je neophodna u slučaju da dođe do potrebe izmene odnosno ustanovljenja novog praznika.

Članovi Gradskog veća su utvrdili  predlog Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi grada Valjeva, Zajedničkom pravobranilaštvu grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig, Mionica i Osečina, Službi interne revizije grada Valjeva i Službi budžetske inspekcije grada Valjeva. Po rečima načelnice Gradske uprave Jelice Panjković –Tešić izmene se odnose u Odeljenju za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove tako što se jedno radno mesto podiže u više zvanje, a u Zajedničkom javnom pravobranilaštvu dodaje se na postojeće stanje još jedan izvršilac, a to je  u skladu sa skupštinskom odlukom o maksimalnom broju zaposlenih, navodi se u saopštenju kabineta gradonačelnika,

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *