utorak, 21. maja 2024.

“Greda” donirala instrument za urologiju valjevske bolnice

Objavljeno: 14. januara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevsko građevinsko preduzeće „Greda“ je doniralo službi urologije valjevske bolnice medicinski instrument uretrorenoskop. Vrednost donacije je oko 850.000 dinara. Prethodni instrument je prestao sa radom u junu prošle godine. Kako je saopšteno, instrument uretrorenoskop se koristi u sklopu aparata Swiss Lithoclast i služiće za inspekciju, pregled,  bubrežnih kanala, po potrebi uzimanje tkivnih isečka iz njih, kao i za litotripsiju, „ lupanje“ kamena u bubrežnom kanalu i kamena u mokraćnoj bešici.

Ovakve vrste intervencija obavlja tim urologa specijalista Opšte bolnice Valjevo. U pitanju je minimalno invazivna endoskopska metoda koja se fleksibilnim uređajem primenjuje u čestim stanjima formiranja kamenja u mokraćnom sistemu i drugim oboljenjima. Prema nekim procenama čak 15 odsto odrasle populacije tokom života stvara kamenje u mokraćnom sistemu i to čest je vid oboljevanja urinarnog trakta.

“Opšta bolnica Valjevo izražava zahvalnost GP „Greda“ na donaciji i isti instrument će odmah biti u funkciji i na raspolaganju svim pacijentima sa tegobama koji se obrate urolozima valjevske bolnice”, navodi se u saopštenju za javnost ove zdravstvene ustanove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *