sreda, 19. juna 2024.

Grob Ljube Popovića se uređuje dve godine nakon smrti slikara

Objavljeno: 2. avgusta 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Pošto se od izgradnje Aleje valjevskih velikana kod groba Ljube Popovića odustalo zbog protesta dela meštana naselja Brđani, konačno, dve godine nakon smrti jednog od najslavnijih naših umetnika, došlo se do rešenja za uređenje njegovog groba i prostora na Boričevcu gde je član SANU sahranjen pre dve godine.

Naime, na mestu gde počiva Ljuba Popović, a gde humku označava samo drveni krst, biće uređen prostor za šta je idejno rešenje Gradu donirao poznati pejzažni arhitekta Nebojša Lola Anić, a gradska vlast to prihvatila.

Kako je objasnio pomoćnik gradonačelnika Nikola Radojičić, vodilo se računa o interesima građana Brđana, koji su smatrali da je neprimereno da u blizini nove OŠ “Milovan Glišić” bude groblje, pa se od ideje Aleje velikana odustalo.

“S druge strane radi se o jednom našem velikom slikaru svetskog renomea koji zaslužuje da se dobije jedan ozbiljno uređen prostor. Na osnovu ovog idejnog rešenja bi trebali uskoro da počnu radovi”, kaže Radojičić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva.

“Najvažnije je da se dođe do rešenja koje će zadovoljiti građane Valjeva a i ostaviti neki trag koji je vezan za Ljubu. Da smo do njega mogli doći dosta ranije, svakako da jesmo, ali splet okolnosti oko same brzine sahranjivanja Ljube na tom mestu i svega što se dešavalo posle toga – tražio se ipak, neki pravi trenutak da se to desi”, rekao je Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije, zadužbine Ljube Popovića.

Nadrobna ploča preko akademikovog groba biće postavljena 12. avgusta, na drugu godišnjicu slikareve smrti, a nakon toga počeće i uređenje celog prostora. Kako je objasnio autor Nebojša Lola Anić, prostor će biti uređenj kao Ljubin hram i asocijacija na slikarevu misao i delo.

Jedan komentar na “Grob Ljube Popovića se uređuje dve godine nakon smrti slikara

  1. Ovaj služi da objasni kad niko neće.Rec ovde ima Dušan Mihajlović .Ovo je njegovih ruku delo.Tandem koji se raspao( navodno) je samo učio i radio na sreću našu kratko.

    3

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *