četvrtak, 13. juna 2024.

Gubitaš planira da posluje pozitivno

Objavljeno: 21. februara 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- JKP ”Polet”, preduzeće koje gazduje valjevskim pijacama, u ovoj godini planira dobit od 1, 4 miliona dinara. Koliko je ”Polet” tačno zadužen u poslednje dve godine, to ne zna ni osnivač, Grad Valjevo. U javnosti se spekuluše da je taj dug u rasponu od 3,5 do čak 12,8 miliona dinara. Ovaj višegodišnji gubitaš, kome je prethodnom vršiocu dužnosti Ljubinku Andriću istekao mandat, a da lokalna samouprava nije usvojila njegov izveštaj o radu, u ovoj godini planira izlazak iz krize, pa čak i dobit, iako je ovo preduzeće poznato po tome da sveke godine posluje u ”minusu”.

U ovoj godini planiran je ras prihoda od pet odsto, ali i smanjenje troškova od 8,3 odsto. Vršilac dužnosti direktora ”Poleta” Slobodan Andrić kaže da ove godine nisu planirane nikakve investicije, već samo neohodno tekuće održavanje objekata i infrastrukture na pijacama. U ”Poletu” se nadaju da će od zakupa tezgi imati prihod od 36,7 miliona dinara, dok su rashodi planirani u visini od 35,3 miliona dinara, od čega će skoro 22 miliona dinara ”otići” na plate 33 zaposlenih.

Iako su čelnici Valjeva u više navrata najavljivali spajanje “Vidraka” i “Poleta”, o tome se nije raspravljalo na skupštinskom zasedanju, niti su ti planovi uvršteni u programe rada ova dva JKP, čiji je osnivač Grad.

Nezavisni odbornik Ljubomir Radović je na poslednjem skupštinskom zasedanju predloži da su u ”Poletu” napravi nova sistematizacija i otpremninama reši „balast”od ljudi koji su pred penzijom. On je rekao da je problematično to što je predsednik Nadzornog odbora ”Poleta” penzioner Prvoslav Adžić, jedan od bivših direktora, koji je, svojevremeno tužio to preduzeću” i naplatio odštetu. Ovaj odbornik je poručio da je neohodno da se konačno utvrdi odgovornost i krivica „Poletovih” bivših direktora za stanje u kojem se ovo preduzeće nalazi.

Inače, ”Polet” je rekorder po broju bivših direktora, koji su nakon isteka mandata ostali da rade u tom preduzeću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *