sreda, 24. jula 2024.

Gvozdenović: „Situacija sa poplavama pod kontrolom“

Objavljeno: 23. juna 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – „Situacija po pitanju poplava u Valjevu je stabilna i pod kontrolom je“, izjavio je gradonačelnik tog grada Slobodan Gvozdenović, navodeći da za sada neće biti proglašena vanredna situacija.

Gvozdenović je, nakon sednice Štaba za vanredne situacije Valjevo, kazao za Tanjug da prema prognozama ljudi sa terena iz preduzeća Srbijavode, ne postoje naznake da bi moglo da dođe do većih problema. Brana ima prostora za još osam kubika vode, što znači da će, ako kiša bude padala ovim intenzitetom, moći da izdrži dva do tri dana, tako da je grad potpuno bezbedan, kaže Gvozdenović.

„Što se tiče vodotokova prvog reda, Kolubara je sve velike vode prihvatila. Moram da istaknem značaj brane ‘Stubo rovni’ koja je velikim delom zaustavila tok Jablanice tako da Kolubara kroz grad apsolutno nikakve probleme ne pravi“, kazao je Gvozdenović.

Kada su u pitanju vodotokovi drugog reda, kako je naveo Gvozdenovć, postoje problemi na Gracu koji su, dodaje, višedecenijski i to pogotovu u slivu reke gde su izgrađene vikendice na divlje, odnosno bez dozvole. Iz jedne od tih vikendica evakuisano je pet ljudi, naveo je Gvozdenović.

Kaže i da imaju problem sa rekom Obnicom koja je poplavila useve u svom gornjem toku pre nego što je sam njen tok regulisan kod Kazneno-popravnog zavoda i jedno manje izlivanje u naselju Veselinović ispod Kazneno popravnog zavoda.

„Što se tiče ostalih reka – Rajice, Rabasa… manjih problema na terenu ima, ali sve u svemu situacija u Valjevu je stabilna i pod kontrolom je“, navodi gradonačelnik.

Ističe da u gradu imaju sreću jer je u potpunosti regulisan vodotok Kolubare kroz centar grada.

„Ključno je da je Kolubara, koja je bujična reka i pravi sve veće probleme, ovoga puta uspela da sve velike vode prihvati i ide dalje ka Lazarevcu i Obrenovcu“, kazao je Gvozdenović.

U selu Valjevska Loznica, uz prugu, kod propusta, tokom noći i jutra poplavljeno je više od 100 hektara obradivog zemljišta pod zasadom, a voda je dostigla visinu od 2,5 metra.

Ispod pruge nalazi se propust koji usporava reku kako voda ne bi ušla u okolne kuće, ali zbog količine vode koja je pala tokom noći i jutra, dvorište kuće tačno preko puta propusta poplavljeno je, kao i pomoćni objekti.

U veliku kuću voda nije ušla, što su meštani sprečili tako što su nasuli kamen na jednoj strani propusta, međutim, manja kuća je takođe poplavljena. Prema rečima meštana, poplavljeno je više od 100 hektara kukuruza, ječma, pšenice, zoba, lucerke, kao i put koji je planiran da se radi kao brza saobraćajnica. Dragoljub Božić, potpredsednik Mesne zajednice Valjevska Loznica, kazao je za Tanjug da je već juče u 18 sati bilo dosta vode, a da je sinoć oko 20, 21.00 počela da izliva Kolubara, kao i njene pritoke Obnica i Jadar.

Božić je naveo da je na deonici od Divaca do Valjeva, kroz Valjevsku Loznicu, potopljeno preko 100 hektara obradive zemlje, za koju kaže da je, najplodnija zemlja na toj teritoriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *