utorak, 25. juna 2024.

Iduće godine biće završeni svi radovi na hidrosistemu “Stubo-Rovni”

Objavljeno: 14. decembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Poslednji nezavršeni radovi na izgradnji brane i akumulacije “Stubo-Rovni” trebalo bi da budu okončani naredne godine. To je plan države, grada Valjeva i opština koje učestvuju u višedecenijskoj izgradnji Regionalnog sistema vodosnabdevanjaa „Stubo – Rovni” , u koji samo u poslednjih pet godina uloženo oko 983 miliona dinara.Nakon završetka radova trebalo bi da se reši problem vodosnabdevanja pojedinih opština Kolubarskog okruga, kao i Lazarevca.

“Moje mišljenje je da je u prethodnih pet godina deo sredstava mogao i drugačije da se upotrebi, zbog toga što u ulazimo u 2019. godinu, a neke pozicije na brani još uvek nisu zaokružene ni završene. Treba da uđemo u proces dobijanja upotrebne dozvole nakon što Komisija za tehnički prijem završi rad na proveri objekata i delova sistema, koji obuhvataju izlaznu zatvaračnicu, regulacioni blok, prekidnu komoru, komandnu zgradu, branu, sanitarnu zaštitu oko nje i sistem za uzbunjivanje. U ovoj godini, dodatno, započeti su građevinski radovi u vrednosti od 80 miliona dinara na izgradnji objekta mikrosita. Ovo postrojenje za predtretman sirove vode sa filterima, čiji su otvori do 10 mikrona, ima značajnu ulogu u otklanjanju algi, ukoliko se one pojave u jezeru, i sprečavanju da one dospeju do Fabrike vode na Pećini “, kaže direktor JP “Kolubara Zoran Mitrović.

Zoran Mitrović

On kaže da je završena igradnja saobraćajnica, sva hidromašinska i elektro oprema je ugrađena, proverena i u funkciji. “ U to smo se uverili u prethodnih godinu i po, na primeru regulacije nivoa Kolubare, a jezero je pokazalo na koji način može da doprinese zaštiti od poplava”, rekao je Mitrović.

Druga funkcija Regionalnog hidrosistema „Stubo – Rovni”, zbog kojeg su brana i akumulacija građeni, vodosnabdevanje opština i podbranskih sela, još je u ideji, projektima ili u zavšetku. Brana za sada proizvodi vodu i troškove, a ne daje vodu nikome, jer nema cevovoda. Plan je da voda prvo poteče prvo nizvodno od Divaca, direktno iz regionalnog cevovoda.

“ Seoski vodovodi Divci – Veselinovac i Klanica – Valjevska Loznica imaju kompletnu potrebnu dokumentaciju, izabran je izvođač radova ‘Energoprojekt’, Grad je obezbedio 138 miliona, a pet miliona preduzeće ‘Kolubara’ i  trebalo bi da budu završeni do juna iduće godine. Oni će biti direktno priključeni na magistralni cevovod i dobijati vodu iz Fabrike na Pećini. Što se tiče preostalih seoskih vodovoda, vodovod ‘Stubo’ ima građevinsku dozvolu, ali projekat mora da se preraditi i da se promeni deo trase. Vodovod ‘Rovni’ čeka građevinsku dozvolu i problem je rezervoar, čija se lokacija, najverovatnije, mora menjati, a buduća trasa vodovoda ka Balinoviću i Jovanji nije predviđena u planskoj dokumentaciji Grada i ona se mora menjati”, kaže direktor JP “Kolubara”.

Iz gradskog budžeta je izdvojeno 11,5 miliona dinara za projektovanje cevovoda čiste vode iz rezervoara Gajina, preko Dračića, ka Bačevcima. Kako kažu u ovom preduzeću, izabranom projektantu je dat zadatak da projektom obuhvati i na ovaj cevodovod priključi i seoski vodovod „Prskavac”, čime bi se osim uštede, postiglo i na boljem kvalitetu vode za piće. Projekat će biti gotov do sredine iduće godine, nakon toga predstoji obezbeđivanje sredstava za prvu fazu gradnje ovog cevovoda do Kamenitovca sa povezivanjem seoskog vodovoda „Prskavac”.

4 komentara na “Iduće godine biće završeni svi radovi na hidrosistemu “Stubo-Rovni”

 1. Koji fakultet tehnivki je zavrsio direktor i gde je radio kad ovako lepo prica i obecava.
  Sta ako od svega toga ne bude nista.on ce otici punih dzepova i mentor ubljanin koji ga je doveo.kamioni i masine su njihove radile .

  3

  0
 2. Bravo, dobro je da je neko rekao istinu a vi konačno objavili! Prelepljene nalepnice preko naziva firme M- Gradnja na bagerima koji su korišćeni za ove radove, ali se odlepile. Pitaćeva firma inače.. Zaklela se zemlja raju…

  3

  0
 3. Cacak i Pametan jedan te isti.
  Ne mogu da podnesu rezultat.
  Žale za žutim vremenima kad nije bilo ni r od rezultata ali ta se vremena nikad više neće vratiti.

  1

  3
 4. Svi znamo ko je doveo Pitaca i cija je masinerija sve se veze za Ub a i Valjevo treba pripojiti Ubu pa Glisic neka onda bude spokojan bez kamuflaza otkriven do kraja.Stradanje Valjeva se nastavlja sada i napadi na Sindikalni rad u Krusiku opet Glisic Darko !Svaka cast svima koji odradjuju ove poslove i jedan dan neka se sele zajedno sa mentorima kada Valjevo bude oguljeno kao sto ide u tom smeru!

  4

  1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *