subota, 2. decembra 2023.

Ima nade za Kojiće, ali i za nas

Objavljeno: 29. januara 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nakon priče o četvoročlanoj porodici Kojić, koja je nakon pogibije ostala bez glave porodice Milana Kojića, koji je nastradao u Popučkama na barskoj pruzi, javio se veliki broj ljudi koji su spremni da pomognu ovoj porodici, koja već dve godine živi u mraku, jer im je struja isključena. Nakon što se u medijima pojavila priča o teškom životu Kojića, mnogi pojedinci pokrenuli su akciju prikupljanja pomoći za njih, što šalje poruku da ima nade za Kojiće, ali i za sve nas, jer nismo postali imuni na tuđe probleme i ne okrećemo glavu od njih, svesni da naše malo, nekome znači mnogo.

Mnogi Valjevci već su se organizovali na društvenim mrežama, obezbedili i odneli pomoć za Luku (14), Elizabetu (11) i Jovanu (6), kao i njihovu majku Marnit Kojić, Filipinku, koja je zbog ljubavi došla u Srbiju. Međutim, svaka pomoć je i dalje dobrodošla. Kontak telefon porodice Kojić je 066 414 390, dok je broj tekućeg računa Marnit Kojić 160-5300102118725-49, Banka Intesa.

 

Život u mraku

Život u mraku za troje dece nastradalog Kojića nije nepoznanica. Zbog duga im je još pre dve godine isključena struja, tako da deca, često, pod svećom rade domaće zadatke. Pored svih nedaća najstariji Luka (14), koji je učenik VIII razreda škole u valjevskom selu Popučke, je dete za primer i odličan đak.

„Život bi nam najviše olakšalo to kada bi dobili struju i kada bi imali samo još jednu malu sobu. Trenutno starija sestra i ja delimo jednu malu sobu na spratu. U njoj je hladno, ali pokrijemo se dobro i izdržimo nekako. Što se tiče učenja, trudim se da uglavnom učim preko dana, a ponekad se dešavalo da upalim sveću i radim domaće zadatke“,  kaže ovaj dečak. Pored odličnog uspeha, ovaj dečak je talentovani fudbaler valjevske „Budućnosti“. Kako kaže, pored ljubavi prema sportu, želja mu je da upiše Medicinsku školu i da postane fizioterapet.

Životni put je njegovu majku Marnit je doveo u Srbiju nekoliko dana pred početak bombardovanja 1999. godine. Nastradalog Milana je upoznala na Kipru, gde su oboje radili. Ljubav ju je dovela u Srbiju, o kojoj ništa nije znala. U braku sa Milanom dobila je troje dece, međutim još nema rešeno pitanje boravka u Srbiji i u stalnom je strahu da će biti proterana iz Srbije.  Zbog nemaštine, od 2012. godine nije produžavala boravak u Srbiji, pošto novca za plaćanje administrativne takse nije imala. Novi šok je usledio kada je ostala bez muža, u tuđoj zemlji, bez stalnih papira.

„Teško je, jer sam u stalnom strahu da me ne proteraju i da ne ostanem bez dece. Oni su mi sad sve što imam u životu i boriću se za njih do poslednjeg daha. Teško živomo, ali se ne žalim. Snalazim se kako znam i umem, jer nije lako živeti bez struje. Kuvam na drvenom šporetu, kada je hladno, lakše je, jer hranu iznesem na teresu, ali kada je toplo, tada je baš teško. Deca se kupaju tako što zagrejem vodu na šporetu, pa onda nosim u kupatilo. Veš perem na ruke, jer drugačije ne može, pošto nema struje“, kaže ova Filipinka.

U prizemlju kuće nalazi se samo jedna soba, mala kuhinja koja je neomalterisana i kupatilo. Strme stepenice neomalterisanog hodnika vode na sprat do dečje sobe, koja jedva ima 10-ak kvadrata. Troje dece Kojića, najstariji Luka (14), Elizabeta (11), koja je učenica VI razreda i najmlađa Jovana (6), koja je predškolac, već godinama nema zdravstvenu knjižicu. Pomoć u rešavanju administrativnih problema obećala je lokalna samouprava u Valjevu, čiji su predstavnici primili članove porodice nastradalog Kojića. Kako je saopšteno, biće rešeno pitanje zdravstvenih knjižica za decu, porodica će dobiti jednokratnu novčanu pomoć, a valjevskoj Elektrodistribuciji su poslali dopis, sa namerom da se pronađe rešenje, kako bi Kojićima ponovo bila uključena struja.

Komšije Kojića su apelovale na sve ljude dobre volje da pomognu ovoj porodici, u kojoj je Milan jedini radio i to sezonski, bez stalnog posla. „Milan je ranije radio u fabrici nameštaja ’Stefil’, ali je firma propala, tako da je posle toga radio privatno. Bio je vrhunski majstor za postavljanje prirodnog kamena, ali to je bio sezonski posao. Borio se da zaradi dinar da bi prehranio porodicu, a sada su njegova deca i žena ostali i bez to malo para. Zato molim sve koji mogu da pomognu, zbog ove troje dečice, koja su pored svih nedaća koje su ih snalazile, dobra, vredna i vaspitana deca. Nečije malo za ovu porodicu znači mnogo, jer njima je svaka pomoć dragocena, pošto su ostali bez hranitelja porodice“,  kažu komšije Kojića.

Milan Kojić, zajedno sa kolegom Velimirom Đedovićem, nastradao je prošlog ponedeljka na barskoj pruzi, kada ih je usmrtio brzi voz u Popučkama. Na tom pružnom prelazu za 13 godina nastradalo je čak sedam osoba!

Kontak telefon porodice Kojić je 066 414 390, dok je broj tekućeg računa Marnit Kojić 160-5300102118725-49, Banka Intesa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *