subota, 20. jula 2024.

Za auto-sedišta više od 40.000 evra

Objavljeno: 29. januara 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Ove godine u gradsku kasu bi od naplate saobraćajnih prekršaja, napravljenih na području Valjeva, trebalo da se slije 28,3 miliona dinara. Iako bi taj novac trebalo da bude usmeren na unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima u valjevskom kraju, najveći deo sredstava biće potrošen na tekuće popravke i redovno održavanje saobraćajnica i trotoara, što bi trebalo da se finansira novcem iz gardskog budžeta, a ne  iz sredstava od naplaćenih saobraćajnih prekršaja. Pored toga, čak pet miliona dinara biće izdvojeno za kupovinu 1.000 auto-sedišta za decu rođenu od aprila 2016. godine, što znači da ta deca već imaju skoro dve godine, te da su roditelji, hteli ili ne, zbog visokih kazni, već morali da obezbede sedište za bebe, pa se nameće pitanje zbog čega je za ove namene izdvojeno preko 40.000 evra.

Program koji je usvojilo Gradsko veće predviđa da se za finansiranje unapređenja saobraćaja na putevima izdvoji 16,5 miliona dinara. Taj novac će korisiti Odeljenje za infrastrukturu i to za tekuće popravke saobraćajne infrastrukture, što je deo nastavka projekta za izgradnju izgradnju biciklističke staze od Valjeva do Petnice, zatim redovno održavanje trotoara u Ulici Vladike Nikolaja uz prilagodjavanje trotoara za biciklističku stazu, kao i za redovno održavanje trotoara u zonama škola i na gradskim ulicama, po prioritetima. Dužnost grada je da održava saobraćajnice i trotoare, pa je nejasno zašto se ovaj novac troši na redovno održavanje, a ne za rešavanje problema za koje u gradskoj kasi nema dovoljno novca.

Iz ovog programa 4,6 miliona dinara je opredeljeno za kupovinu servera, kako bi u funkciji bile već postavljene kamere, koje snimaju saobraćajne prekršaje na tri gradske lokalcije. Inače, server i kamere su u vlasništvu Grada Valjeva. Pored  toga, deo sredstava biće usmeren za kupovinu opreme valjevskoj policiji za obavljanje uviđaja i obezbeđivanje mesta saobraćajne nezgode.

Vatrogasno-spasilačkoj jedinici opredeljeno je 200. 000 dinara za nabavku opreme za stabilizaciju i zaštitu prilikom tehničkih intervencija u saobraćaju. Za vršnjačku edukaciju je predviđeno 300.000 dinara, za lokalne kampanje bezbednosti 200.000 dinara, dok će 200.000 dinara biti izdvojeno za nabavku rotacionih svetala za traktoriste i bicikliste. Čak milion dinara iz ovog fonda biće izdvojeno za naučno-istraživački rad koji se odnosi na oblast bezbednosti saobraćaja, dok će za troškove rada Saveta za bezbednost saobraćaja biti izdvojeno 300.000 dinara.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je, neposredno pred usvajanje ovog programa, izjavio da će deo sredstava za postavljanje sigurnosne rampe u Popučkama, na pružnom prelazu, biti obezbeđen iz ovog programa, odnosno od novca koji se u gradsku kasu sliva od naplate saobraćajnih prekršaja. Ostaje da se vidi da li će biti urađena prenamena ovih sredstava i da li će prelaz, koji je za 13 godina odneo sedam ljudskih života, konačno dobiti rampu.

 

3 komentara na “Za auto-sedišta više od 40.000 evra

  1. Bolje da je dao taj novac onoj deci sto se hrane na ,,,kazanau, .Znaci samo onaj ko ima auto on je u dobitku ,Kakva lakrdija i zamajavanje opet naroda,Dobrotvori na celu sa gradonacelnikom i ,Belodedicem,,Klomberom.To je tandem koji neko izvuce.A ko ?

    5

    4
  2. Šta je to prema jelci od 80.000 € ili izveštaju o nepravilnosti u radu Klombera ili o 13.000.000 € duga ZZ Pecka ili o aku placa od 80.000 € ili o Lubenicama od 1.ooo.ooo € sa Ub.

    7

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *