petak, 21. juna 2024.

Inicijativa za izradu Lokalnog akcionog plana pristupačnosti

Objavljeno: 18. marta 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-Evropski pokret u Srbiji-Valjevo danas će gradonačelniku Valjeva uputiti Inicijativu za pokretanje lokalne javne politike pristupačnosti. Kako je najavljeno, ovo udruženje građana predložiće lokalnoj samoupravi izradu Lokalnog akcionog plana pristupačnosti u Valjevu za period 2023-2027. godina.

Aktivisti valjevskog Evropskog pokreta juče su na šetalištu u blizini Centra za kulturu razgovarali sa građanima i pozvali ih da potpisom podrže Inicijativu za pokretanje lokalne javne politike pristupačnosti.

„Naša ambicija je da, uz podršku javnosti, utičemo na pokretanje nove lokalne javne politike koja će doprineti da se sklone suvišni automobili sa šetališta, da se obezbedi primeren parking za automobile, da valjevske ulice budu pristupačne i udobne za kretanje za svakog bez razlike, kako u centru tako i na periferiji. Hoćemo da podstaknemo gradske vlasti i javnost  da se preduzimaju mere i akcije kako bismo  u skoroj budućnosti mogli da kažemo da je Valjevo grad za sve ljude. Gotovo polovina stanovnika Valjeva ima poteškoće sa slobodnim kretanjem zbog okruženja koje je puno prepreka. U najtežem položaju su osobe sa invaliditetom za koje su valjevske ulice gotovo neprohodne. Međutim, imamo i puno dece, roditelja koji voze malu decu u kolicima, ljude koji su povređeni, koji nose teret i da ne zaboravimo – naši stariji sugrađani, preko 65 godina, čine petinu populacije“, rekao je koordinator projekta „Akcija javnog zagovaranja unapređenja pristupačnog okruženja u Valjevu – Ka Univerzalnom dizajnu“ Vladimir Pantić.

Vladimir Pantić

Pantić dodaje da ankete koje je sproveo EpuS-Valjevo potvrđuju da građani žele manje automobila i slobodne ulice. Žele da ulazi u javne ustanove budu pristupačni, ali da javne ustanove obezbede i bolju obaveštenost građana o pravima i uslugama.

Inicijativa za pokretanje lokalne javne politike pristupačnosti deo je projekta „Akcija javnog zagovaranja unapređenja pristupačnog okruženja u Valjevu – Ka Univerzalnom dizajnu“, u okviru Programa podrške javnom zagovaranju „Istraži–Osnaži“, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *