ponedeljak, 24. juna 2024.

Iskorak u radu sa slepim i slabovidim osobama

Objavljeno: 16. oktobra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Prodajnom izložbom proizvoda nastalih na radionicama u okviru projekta „Korak ka socijalnom preduzetništvu“ i obraćanjem javnosti Udruženje slabovidih i slepih Grada Valjeva obeležilo je juče Dan belog štapa – Svetski dan slepih i slabovidih osoba. Predsednik udruženja Milan Đurić izneo je podatak da na teritoriji Valjeva ima oko 3.000 osoba sa oštećenjima vida različite prirode, ali nisu svi zvanično registrovani. Istakao je da su problemi osoba sa ovakvim hendikepom brojni i različiti, ali da je ovo udruženje za skoro godinu dana od osnivanja napravilo veliki iskorak novim pristupom, individualnim i grupnim.

„Našim članovima pružili smo psihosocijalne, pravne i kreativne radionice, školu računara… Te aktivnosti omogućile su našim članovima da pokažu svoje afinitete i skrivene potencijale. Otuda među nama postoji veliki entuzijazam, što je bitan osnov ka socijalnom preduzetništvu, kojem težimo. Da bi se položaj slepih i slabovidih u društvu popravio potrebno je mnogo toga: od menjanja stavova, prevazilaženja predrasuda i stereotipa, otklanjanja arhitektonskih i drugih barijera do finansijske podrške“, rekao je Đurić.

Psiholog Kaja Jovanović naglasila je značaj psihološkog savetovališta u okviru kojeg se govori o temama osetljivim za članove udruženja, o njihovim problemima.„To zna da bude vrlo korisno jer pričaju o stvarima o kojima nisu imali prilike do sada da razgovaraju. Dosadašnji utisak je da im to prija. Radionice traju već tri meseca, to je sat i po do dva sata aktivnog rada, bude ih od 10 do 15 i svi su aktivni učesnici“, rekla je Kaja Jovanović.

Predsednik Saveta za socijalnu politiku Grada Valjeva Radojica Rstić je istakao da je Milan Đurić pravo osveženje u populaciji slepih i slabovidih Valjeva, da je nosilac i inicijator projekata, koje Grad finansira sa 640.000 dinara. „Imati mladog čoveka sa ovakvim postignutim rezultatima, sa diplomom socijalnog radnika, dobar je primer za sve ostale. Drago nam je što je svojim aktivnostima pokrenuo stvari sa mrtve tačke.“

Udruženje trenutno radi u privatnoj kući ustupljenoj na korišćenje, a u pripremi je lokal Centra za socijalni rad na Duplim trakama, koji je vlasništvo Grada.

 

 

 

 

Jedan komentar na “Iskorak u radu sa slepim i slabovidim osobama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *