četvrtak, 13. juna 2024.

Ispituje se stanje sadnica drveća posađenih prošle godine

Objavljeno: 7. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Po nalogu Ministarstva zaštite životne sredine, nadležne službe Gradske uprave Valjevo ispituju okolnosti koje su nastala nakon godinu dana od pošumljavanja 400 sadnica na teritoriji grada Valjeva, objavljeno je na sajtu gradonačelnika Valjeva „Lepa reč“.

Kako se navodi, za sada je utvrđeno da je određeni broj sadnica i ankera polomljen i uništen i da je neophodno pristupiti sanaciji, odnosno ponovnom ankerisanju sadnica.

Planirano je da se do kraja 2022. godine urade agrotehničke mere odnosno prihrana, suzbijanje korova i navodnjavanje svih posađenih sadnica na svim pošumljenim lokacijama – park Pećina, Naselje Oslobodioci Valjeva i Ulica Mirka Obradovića.

Iako je primećen određeni broj osušenih sadnica, trenutno se ne može utvrditi njihov tačan broj, jer je nastupio period mirovanja vegetacije. Plan je da se na proleće 2023. godine, kada počne vegetacija, utvrdi tačan broj suvih stabala i preduzmu odgovarajuće mere, navedeno je na sajtu gradonačelnika Valjeva.

Podsećamo da je nalog da se ispituju okolnosti stigao nakon što je Valjevski pokret otpora podnelo zahtev za hitno postupanje Ministarstvu zaštite životne sredine sa ciljem da isto utvrdi činjenično stanje u pogledu utrošenih budžetskih sredstava koje je grad Valjevo dobio na javnom konkursu tog Ministarstva za realizaciju projekata pošumljavanja u 2021. godini.

Kako je objašnjeno, radi se o kupovini 400 sadnica, od kojih se oko 150 vrlo brzo nakon sadnje osušilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *