četvrtak, 25. jula 2024.

VPO: Ko je odgovoran za sušenje 150 sadnica?

Objavljeno: 2. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Udruženje Valjevski pokret otpora je podnelo zahtev za hitno postupanje Ministarstvu zaštite životne sredine sa ciljem da isto utvrdi činjenično stanje u pogledu utrošenih budžetskih sredstava koje je grad Valjevo dobio na javnom konkursu tog Ministarstva za realizaciju projekata pošumljavanja u 2021. godini.

Kako je objašnjeno u saopštenju za javnost, radi se o kupovini 400 sadnica, od kojih se oko 150 vrlo brzo nakon sadnje osušilo. Posao vredan 3,2 miliona dinara je dobio rasadnik „Green in“ iz Rumenke.

„ U decembru 2021. godine je izvršena primopredaja radova i tom prilikom je zapisnički konstatovano da je sadnja obavljena prema pravilima struke i odgovarajućem kvalitetu. Međutim, kao što je našim sugrađanima poznato više od 150 sadnica u međuvremenu se osušilo ili se iste nisu primile usled očigledno nestručnog i neodgovornog postupanja odgovornih lica u Gradskoj upravi, preduzeću ’Agrorazvoj – valjevske doline’ i nadležnim javnim gradskim preduzećima što je imalo za posledicu da je nastala materijalna šteta velikog obima, kao i to da su budžetska sredstva dodeljena od strane Ministarstva zaštite životne sredine Gradu Valjevu nenamenski potrošena“, navodi se u saopštenju za javnost udruženja Valjevski pokret otpora.

Oni navode da su se zbog toga što se radi o sredstvima dobijenim iz državnog budžeta, a preko Ministarstva zaštite životne sredine, obratili tom ministarstvu.

„Uputili smo zahtev da se, u roku od 15 dana, utvrdi činjenično stanje na terenu (tačan broj osušenih sadnica i sadnica koje se nisu primile), utvrdi uzrok i visina nastale materijalne štete i pokrene postupak za naknadu štete protiv odgovornih lica u Gradskoj upravi, preduzeću ’Agrorazvoj – valjevske doline’ i nadležnim gradskim javnim preduzećima“, navodi se u saopštenju za javnost.

Oni navode da će udruženje Valjevski pokret otpora, ukoliko Ministarstvo za zaštitu životne sredine ne postupi po njihovom zahtevu, inicirati postupke predviđene zakonom protiv svih odgovornih lica u ovom slučaju.

 

Jedan komentar na “VPO: Ko je odgovoran za sušenje 150 sadnica?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *