utorak, 25. juna 2024.

Isplativiji uzgoj voća u kontrolisanim uslovima

Objavljeno: 18. jula 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Malina se poslednjih nekoliko godina u valjevskim selima oko akumulacije ‘’Stubo – Rovni’’ uzgaja u kontrolisanim uslovima, a organska malina je i ove sezone, u odnosu na konvencionalnu, imala veću oktupnu cenu koja je dostizala od 190 do 200 dinara za kilogram.

Zbog veće otkupne cene, koja se postiže ovim načinom gajenja voća, proizvođači iz Brezovica i drugih sela odlučili su da u saradnji sa Zemljoradničkom zadrugom “Brezovice – organik” sertifikuju svoje voćnjake za gajenje voća po principima organske proizvodnje. U jeku ovogodišnje voćarske sezone već se pripremaju  da naredne godine da ovdašnjem, ali i evropskom i svetskom tržištu ponude malinu, kupinu i šljivu jer uskoro treba da stigne stertifikat za srpsko tržište.

“Ove godine zadruga nije vršila otkupa voća, ali se spremamo za narednu sezonu kada očekujemo sertifikat za inostrano tržište jer tako možemo da postignemo i višu cenu proizvoda. Podneli smo zahtev Ministarstvu poljoprivrede za skraćene konverzije na tri godine. Očekujemo da dobijemo sertifikat za prodaju voća proizvedenog po organskim principima na srpskom tržištu, a nakon toga da apliciramo za evropski sertifikat kako bi mogli organske proizvode da izvozimo u Evropu i Ameriku. Bez sertifikata za plasman voća na inostrano tržište nema profita”, kaže Budimir Simić, direktor Zemljoradničke zadruge “Brezovice – organik”.

Voće proizvedeno na sopstvenim gazdinstvima trenutno je preko Zadruge u Brezovicama odlučilo da plasira sedamdeset kooperanata čiji će zasadi biti sertifikovani za proizvodnju voća u kontrolisanim uslovima. Biće sertifikovana proizvodnja maline na osamdeset hektara i po četrdeset hektara kupine i šljive. Najviše je kooperanata iz Brezovica 36, iz Sušice četiri, iz nekih sela samo po jedan ili dva.

Od oko 11.500 hektara poljoprivrednog zemljišta, koliko se nalazi u slivu oko jezera i hidroakumulacije “Stubo – Rovni”, blizu 400 hektara može biti iskorišćeno za porizvodnju organske hrane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *