utorak, 5. marta 2024.

Istraga o eksploziji u „Krušiku“

Objavljeno: 18. avgusta 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Komisija valjevske vojne fabrike „Krušik“ i Osnovno tužilaštvo u Valjevu vode istragu eksploziji u pogonu Kapislana kada je teško povređena radnica N.M. (40). Ona je zbrinuta u Kliničkom centru u Beogradu i van životne opasnosti je.

Iako zvaničnih rezultata istrage o eksploziji za sada nema i po svemu sudeći na njih će se čekati duže dok se obave sva veštačenja, kako za “Blic” pričaju upućeni izvori u funkcionisanje ove vrste proizvodnje u vojnoj fabrici, stepen povreda radnice N.M. može u nekoj meri da otkrije šta se dogodilo.

„Žena je pretrpela ozbiljne povrede, od teških povreda šaka do opasnih opekotina lica, što nesumnjivo upućuje na jačinu detonacije. Od eksplozije samo jedne inicijalne kapisle K34 ne bih rekao da je to 100 odsto moguće, ako je kapisla napunjena po propisu. Ili je jedna od tih kapisli, kada je došla na red za nanošenje laka na pokrivku bila prepunjena barutom, ili je radnica u isto vreme obrađivala više od jedne kapisle, pa je došlo do mehaničkog udara ili trenja između njih, što je izazvalo aktiviranje i mnogo teže posledice po radnicu. To bi trebalo da otkrije istraga“, pričaju izvori „Blica“.

Radnica N.M, koja ima skoro deceniju i po staža u “Krušiku”, inače, nakon ukazane prve pomoći u valjevskoj bolnici transportovana je na dalje lečenje u KC Srbije u Beogradu. Po poslednjim, nezvaničnim informacijama, ona je van životne opasnosti, sanirane su joj opekotine i operisane obe jagodice lica.

Njena koleginica A.L. (30), koja se u trenutku detonacije nalazila u istoj prostoriji Kapislane, srećom je prošla bez težih povreda i nakon pregleda puštena je kući.

U „Krušikovom“ saopštenju je navedeno da je do eksplozije u Kapislani došlo „prilikom nanošenja laka na pokrivku kapisle koja se nalazila u transportnoj legi na radnom stolu”, nakon čega je usledilo aktiviranja kapisle i detonacija.

 

Kada su prilikom prethodne eksplozije kapisle u “Krušikovoj” Kapislani 2019. godine povređena dva radnika, nadležni su se izjasnili da je uzrok “verovatno bila nepažnja”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *