nedelja, 21. jula 2024.

Istraživačka stanica Petnica dobila inovativni uređaj

Objavljeno: 23. aprila 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  Srpski filantropski forum organizovao je svečano uručenje spektrometra Istraživačkoj stanici Petnica, za koji su prikupljeno 3,2 miliona dinara tokom obeležavanja prošlogodišnjeg Nacionalnog dana davanja. Spektrometar je inovativan multifunkcionalni mobilni uređaj koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka. Svake godine će oko 400 polaznika Istraživačke stanice Petnica moći da koristi spektrometar, koji će im pomoći u razvoju inovativnih ideja i povećati interesovanje za nauku. Koristi se u biomedicini, geologiji, ekologiji, astronomiji, hemiji, arheologiji, kao i u umetnosti.

Nacionalni dan davanja uspostavljen je na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, a kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje, podržanog od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Premijerka Ana Brnabić, koja je Istraživačkoj stanici Petnica svečano uručila spektrometar, je najavila je da će Savet za filantropiju, kojim ona predsedava, i ove godine podržati Nacionalni dan davanja i da će i ove godine ponovo u fokusu biti obrazovanje.

„Naš cilj je da sve buduće Tesle i Pupine negujemo od malena i omogućavamo im da rastu i da razvijaju svoje potencijale upravo ovde, u Srbiji, u Petnici, u Naučnotehnološkom parku Beograd, u NCT parkovima u Novom Sadu i Nišu, koji su trenutno u izgradnji, ali i mnogim drugim institutima, fakultetima i startap centrima, u koje ćemo mi kao Vlada Republike Srbije uložiti 100 miliona evra u narednih nekoliko godina“, poručila je premijerka Srbije.

Majk de la Rosa, direktor misije USAID-a u Srbiji, izrazio je nadu da će u narednim godinama biti još ovakvih događaja u vezi sa Nacionalnim danom davanja i da će se nastaviti ulaganja u obrazovanje i druge slične ciljeve.

„Za spektrometar koji smo kupili za Petnicu bilo je neophodno da platimo porez, između ostalog i zato smo ovde. Ono što pokušavamo sa ovim projektom da uradimo sa Divac fondacijom i svim ostalim partnerima je da se u ovakvim slučajevima kada je filantropija i donacija u pitanju olakšamo kupovinu, a ne da se otežava ceo proces“, rekao je direktor misije USAID-a u Srbiji.

Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, preneo je svoje uverenje da će Nacionalni dan davanja da podstakne davanje i da se okupe kompanije, fondacije i pojedinci da udružuju sredstva za neku konkretnu namenu je divna stvar.

„Krajem prošle godine smo oživeli i pustili u rad fondaciju Petnica. Petnica uz sve dobre namere i  želje državnih institucija i fondova ne mora da bude zavisna samo od njih. Mi treba da stvorimo širok krug ljudi, pojedinaca i kompanija koji pomažu ovo što se radi. Cilj koji smo postavili za ovu godinu, ostvarili smo 50 odsto već u aprilu“, rekao je Majić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *