subota, 20. jula 2024.

Izbegla lica čekaju već godinu i po dana građevinski materijal

Objavljeno: 7. novembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nakon više od godinu i po dana od kako je otvoren Javni poziv za dodelu paketa građevinskog materijala za poboljšanje uslova stanovanja izbeglica, još uvek nije poznato kojih 18 izbegličkih porodica će i dobiti pomoć. Reč je o Regionalnom stamnenom programu – Stambeni program u Republici Srbiji, Potprojekat 4 – građevinski materijal koji je namenjen onima koji su već započeli gradnju stambenog objekta, a nisu bili u mogućnosti da ga završe.

Na Javni poziv je konkurislao 26 izbegličkih porodica, među kojima je i Slobodan Ignjatović, izbeglica iz Hrvatske. Rodom je iz Ljubovije, ali je radni vek proveo u Hrvatskoj, gde je imao i stan koji su mu kasnije oduzeli. Kada je došao u Valjevo sa suprugom, sinom i ženinim roditeljima, 1995. godine počeo je da zida kuću u Novom Naselju. U međuvremenu Slobodanova supruga i njeni roditelji su preminuli, a sin se oženio i odselio za Ljuboviju.

Tih godina je kaže usporio sa gradnjom kuće da bi u poslednje dve godine uz pomoć kredita intezivirao radove u prizemlju. Međutim, između ostalog preostalo je da se završi sprat kuće spoljna fasada, grejanje, deo krova, što je, kako kaže Ignjatović, mislio da će uspeti da uradi novcem iz pomenutog programa ali na odgovor da li će dobiti građevinski materijal ili ne još uvek čeka.

Slobodan Ignjatović

“Pozvan sam na razgovor sa još 18 porodica od strane Komesarijata za izbeglice i migracije gde nam je rečeno da postoji program u okviru kojeg će biti dodeljeno 18 paketa građevinskog materijala za poboljšanje uslova stanovanja u vrednosti od 4.500 evra. Dobili smo da popunimo upitnik o uslovima koje je potrebno ispuniti da bi se uopšte mogao podneti zahtev. To su između ostalog građevinska dozvola, da se objekat vodi na podnosiocu zahteva, da ne poseduje druge nepokretnosti u Hrvatskoj i Srbiji. I te uslove sam ispunio“, kaže Slobodan, koji je 1991. sa porodicom izbegao iz Hrvatske u Valjevo.

Prema njegovim rečima, zahtevi koje se podneli poslati su za Hrvatsku gde je izvršena provera i “od tada do danas sigurno je prošlo godinu dana i ja otprilike svakih mesec ili dva idem u Komesarijat u Valjevu da pitam šta se dešava“.  Kaže da je dolazila i komisija koja je utvrđivala stanje na objektu i dodaje da se obraćao i Republičkom komesarijatu za izbeglice gde su kaže uputili na njihovu kancelariju u Valjevo.

“Ono što mene zanima i na čemu insistiram da mi kažu da li je to rešeno? Da li sam na pozitivnoj listi ili sam odbijen? Ako sam odbijen da dobijen neko obaveštenje. Međutim, kada god sam otišao u Komesarijat nikad nisam dobio konkretan odgovor. Problem je u tome što čini mi se da niko od nas nije obavešten o tome šta se dešava. Mene muči zašto se to već jednom ne objave liste za koje sam navodno čuo da postoje. Ja bi do sada našao neko rešenje kako da završim objekat. Da li da se zadužim kako bi priveo radove kraju ili da prodam kuću. Ovako dok ja budem živim prizemlje ću održavati  a posle toga objekat će propasti. Ja moram to da rešavam i čak bez toga na neki način. Ali mi je žao što mi niko neće da kaže nisi na listi i gotovo. Nego kažu biće nešto. Trebalo bi da bude. Za ono što sam ja planirao tih 4.500 evra meni bi bilo i previše“, kaže Ignjatović.

Kuća Slobodana Ignjatovića

U Komesarijatu za raseljena lica u Valjevu kažu da je postupak za utvrđivanje konačne liste za dobijanje građevinskog materijala je u toku i da je reč o paketu čija je vrednosti 9.500 evra.

“Isključivo radimo po pravilniku koji smo dobili od Komesarijata za izbeglice Republike Srbije. Malo je duži period realizacije, ali samo iz jednog razloga da bi što veći broj porodica dobilo pomoć. Da smo radili brže od 18 porodica, koliko je predviđeno programom, mi bismo mogli da pomognemo dve ili tri porodice. Trenutno je 11 porodica ispunilo sve uslove za dobijanje granta. U najskorije vreme očekuje se sastanak komisije  koja će uraditi predlog liste, a zatim i konačnu listu korisnika“, kaže Saša Isidorović, povernik Komesarijata za raseljena lica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *