petak, 23. februara 2024.

Poljoprivrednici u poseti Italiji i Sloveniji

Objavljeno: 8. novembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Četrdeset valjevskih poljoprivrednika je otputovalo u poseti Italiji i Sloveniji, gde imaju priliku da se upoznaju sa iskustvima proizvodjača iz ovih evropskih zemalja. Oni su na ovo putovanje otišli o trošku Grada, a cilj je da se valjevski proizvođači upoznaju sa novinama i iskustvima koje primenjuju tamošnji poljoprivredni proizvođači. Posetu su započeli na sajmu poljoprivredne mehanizacije EIMA, koji se ove godine u Bolonji, gde učestvuje 1.900 izlagača iz 40 zemalja sveta.

Na najvećoj smotri poljoprivredne mehanizacije, gde je izloženo 50.000 eksponata, od mašina za voćarsku, ratarsku, povrtarsku prpizvodnju, sistema za navodnjavanje, traktora, predstavljaju se inovacije u poljoprivredi, a značajno mesto zauzima digitalizacija i precizna poljoprivreda.

„Sve je odlično organizovano. Sve privlači pažnju, naročito nova savremena mehanizacija. Odlični su italijanski traktori, kao i druga mehanizacija“, utisci su Zorana Boškovića, zemljoradnika iz Pričevića. Živorad Pavlović iz Bukovice kaže da ovakva putovanja mnogo znače, jer treba videti i iskustva drugih kako bi i mi mogli u nekom trenutku nešto od toga i primenili.

“ Zapazio sam da su na italijanskim oranicama korišćeni ’kembridž’ valjci, što je na mene ostavilo najjači utisak. Što se tiče sajma video sam nov dvoobrazni plug prevrtač, čija je cena 2.850 evra, i on je idealan za rad u našim uslovima“, kaže Pavlović.

Ovo studijsko putovanje organizuje Grad Valjevo u okviru programa podsticaja poljoprivrede, koje realizuje JP „Agrorazvoj“.

“ Cilj je da se naši proizvođači upoznaju sa savremenim tendencijama u poljoprivredi, načinima poljoprivredne proizvodnje, mogućnostima primene dobre prakse, uporede cene ali i uspostave kontakte sa potencijalnim partnerima. S obzirom da je Italija članica EU, na ovaj način imaju i mogućnost da se upoznaju sa ovdašnjim zakonodavstvom i pripreme se za evropsko trzište. Ono što je, ipak, najvrednije kod ovakvih studijskih putovanja je bliža saradnja naših poljoprivrednika. Pošto oni zbog posla nemaju puno slobodnog vremena putovanja mogu da iskoriste da se bolje upoznaju, razmene iskustva, što daje mogućnost formiranja udruženja i zajedničkog nastupa na tržištu“, kaže Bojan Bošković, direktor JP „Agrorazvoj – valjevske doline“.

U Bolonji valjevski poljoprivrednici posetiće i farme zemljoradničke zadruge, čiji članovi se bave proizvodnjom i preradom mleka, dok će u Celju imati priliku da vide na koji način se slovenački farmeri bave govedarskom proizvodnjom.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *