utorak, 28. maja 2024.

Izložba “Dodir stakla”

Objavljeno: 17. oktobra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Izložba savremenog nordijskog stakla „Dodir stakla“u organizaciji ambasada Danske, Finske, Norveške i Švedske biće otvorena večeras u 18 časova u Narodnom muzeju Valjevo. Izložbu će svečano otvoriti ambasador Finske Perti Ikonen, zamenica ambasadaora Norveške Jane Knutrud kao i zamenik gradonačelnika Valjeva Dragan Jeremić. Posetioci će moći do 19. novembra da pogledaju jedinstvene predmete od stakla proizvedene u nordijskim staklarama čiji su autori poznati dizajneri i staklari. Izložba ima za cilj promovisanja nordijskog dizajna i proizvođača stakla, pokazujući istovremeno saradnju nordijskih zemalja u različitim društvenim oblastima među kojima su i kultura i umetnost.

Pre Valjeva, izložba „Dodir stakla“ organizovana je u Beogradu, Novom Sadu i Cetinju. Dela su proizvedena u 13 poznatih staklara i dizajn studija koji su većinu svojih dela realizovali u saradnji s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima. Na izložbi su svojim ostvarenjima zastupljene staklare Holmegaard, Architectmade i Lenne Bjerre Design iz Danske; staklare Iittala i Lasismi, kao i Galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u poznatoj fabrici u Riihimäkiju) iz Finske; staklare Hadeland, Gjovik i Magnor i studio Nostetangen Glass iz Norveške; i staklare Maleras, Skrufs i Nybro iz Švedske.

Izložbu organizuju ambasade nordijskih zemalja u Srbiji u saradnji sa Nordijskim savetom ministara, Narodnim muzejom Valjevo i kompanijama Wiener Städtische i I&F McCann Grupa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *