nedelja, 26. maja 2024.

Muzika zbližila Velenje i Valjevo

Objavljeno: 17. oktobra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Trend koncertnih gostovanja van Valjeva Muzička škola „Živorad Grbić“ nastavila je i ove godine koncertom u Velenju. Saradnja izmedju  muzičkih škola Valjeva i Velenja, koja je počela prošlog decembra, nastavljena je nedavno, kada je 21 učenik i 5 profesora valjevske muzičke škole, umetničku muziku svog grada predstavilo na koncertu „Muzika zbližava“ u saradnji sa kolegama iz Glazbene škole „Fran Korun Koželjski“ .

Na  koncertu su nastupili su flautistkinje Marija Obradović i Anica Mićić (klasa: prof. Aleksandar Burkert) kao i violinistkinja Nikolina Gavrić (klasa: prof. Angelina Novaković) uz klavirsku saradnju prof. Milice Prodanović. Predstavljanje Valjevaca  zaokruženo  je nastupom ansambla „Flautissimo“ i muziciranjem kamernog gudačkog orkestra „Feniks“ pod dirigentskom palicom mr Snežane Stevanović. Koncert je završen glamuroznim nastupom zajedničkog simfonijskog orkestra dve škole. Preko 70 mladih muzičara zvučalo je kroz „Finlandiju“ Jana Sibelijusa i obradu slovenačke narodne pesme „ Lepe ste, ve karavanke“.

„Ova saradnja predstavlja unapredjivanje odnosa Valjeva i Velenja i na polju kulture. Činjenica da je velenjska muzička škola  jedan od najatraktivnijih i najrespektabilnijih centara muzičkog obrazovanja u ovom delu Evrope, ali i jedna od najznačajnijih kulturnih institucija Slovenije, motivisala je valjevsku muzičke školu da inicira  program koji bi nas povezao. Muzika je naša zajednička definicija i potpuno je prirodno upravo kroz nju prezentovati mladi umetnički potencijal Valjeva i Velenja“, rekla je direktorka valjevske Muzičke škole Suzana  Radovanović Perić.

Pored koncerta, valjevski mladi i malo stariji muzičari iz MŠ „Živorad Grbić“ posetili su Velenjski muzej, Velenjsko jezero ali i uživali  u zvaničnom prijemu u gradskoj kući na poziv gradonačelnika Velenja Bojana Kontiča.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *