nedelja, 21. jula 2024.

Izložba ikona Nenada Hubera

Objavljeno: 20. oktobra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Mionički Kulturni centar je u saradnji sa opštinom Mionica priredio izložbu ikona Nenada Hubera „Drvo nebesko“. Pored Huberovih ikona predstavljene su i ručno rađene drvene kutije za vino Radoslava Hadžića. Na otvaranju izložbe u umetničkom delu programa nastupila je etno grupa „Mione“ iz Mionice.

O ikonama Nenada Hubera govorila svestrana umetnica, modna kreatorka, kostimografkinja, tapiseristkinja i scenigrafkinja Zagorka Stojanović.

„U svakom pravoslavnom domu ikona je postavljena na najlepše mesto. Samo slikanje ikone je liturgijski čin. Huberove ikone su liturgija njegove duše. Ove ikone pred nama su autorovo bogosluženje, onostrani doživljaj kroz koji nam daje slike njegovih vizija. One izlivaju svetlost na nas, govore svojim linijama i bojama i živo svedoče o istinskoj realnosti drugog sveta, prenoseći na nas lepotu Huberove duše“, naglasila je Zagorka Stojanović.

Huber Nenad živi i radi u Belanovici. Slika od detinjstva, a ikonopisanjem se bavi već 25 godina. Do sada je izlagao na 60 samostalnih i preko 100 kolektivnih izložbi. Radovi mu se nalaze u dva muzeja, 18 crkava i u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

„Naši preci su oduvek povezivali kulturu i duhovnost, a nama je da to nastavimo. Čuvajući i negujući našu tradiciju hranimo sopstvenu dušu i jačamo zajednicu u kojoj živimo“, izjavio je  na otvaranju izložbe predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *