nedelja, 21. jula 2024.

Naložen pojačan inspekcijski nadzor

Objavljeno: 21. oktobra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Zbog naglog porasta novoobolelih u Valjevu Štab za vanredne situacije je naložio da se pojača inspekcijski nadzor gradskih i republičkih inspekcija, kao i komunalne milicije nad primenom mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne korona virusa. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je najavio strožije mere ukoliko se do kraja ove sedmice epidemiološka situacije ne stabilizuje.

Kako je saopšteno, pored pojačanog inspekcijskog nadzora, Štab za vanredne situacije je uputio apel građanima, preduzetnicima, pravnim licima i drugim privrednim i javnim subjektima da dosledno sprovode mere kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

„Povećanje broja novoobolelih, sve veći broj pregleda u Kovid ambulantama Doma zdravlja i Bolnici, kao i povećani broj prijema na bolničko lečenje sigurni su pokazatelji da je Valjevo ulazi u novi talas korona virusa. Najvažniju ulogu imaju upravo pojedinci, koji ličnom odgovornošću mogu usporiti širenje virusa“, navedeno je u saopštenju za javnost Štaba za vanredne situacije.

Komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković apeluje na građane da sprovode sve protivepidemijske mere, ne organizuju veće skupove, slavlja i ne prisustvuju takvim okupljanjima.

Lazar Gojković, foto: Grad Valjevo

„Molim sugrađane svih generacija, posebno mlade da shvate ozbiljnost situacije, jer je dokazano da su okupljanja najčešći put širenja virusa! Gradska vlast je do sada pokazivala visok stepen razumevanja, tolerancije i preduzimanje represivnih mera smo sveli na minimum! Ako se do kraja nedelje epidemiološka situacija ne poboljša ili stabilizuje, a predložene protivepidemijske mere ne budu doslednije sprovodile, moraćemo da pribegnemo  donošenju strožijih mera! Da li treba da izričemo novčane kazne, podnosimo prekršajne prijave, dodatno ograničavamo radno vreme ugostiteljskih i drugih objekata, ili možemo da nosimo maske, držimo fizičku distancu i ne okupljamo se u većem broju i tako sačuvamo živote, zdravlje, zdravstveni sistem, privredu i egzistenciju grada i građana?! Nijedna preporuka i protivepidemijska mera nije doneta da se maltretiraju građani, nikome nije prijatno da nosi maske, ali je sve ovo mali pojedinačni napor i odricanje koje će doprineti presecanju puteva širenja virusa“, poručio je gradonačelnik Lazar Gojković.

Do naglog skoka novoobolelih od korona virusa došlo je sredinom prošle sedmice, a mnogi od njih su prisustvovali raznim slavljima koja su organizovana u Valjevu i okolini. Gradonačelnik Lazar Gojković u izjavi za portal Patak online tvrdi da Štab za vanredne situacije u proteklom periodu nije izdao nijednu „specijalnu dozvolu“ za slavlje. Međutim, sudeći po izveštaju nadležnih inspekcija o dosadašnjem radu, primetno je da nije kontrolisano organizovanje privatnih proslava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *