utorak, 5. marta 2024.

Izložba radova migrantkinja iz Centra u Bogovađi

Objavljeno: 30. oktobra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

LAJKOVAC-  Oko 30 migrantkinja, smeštenih u Centru za azil u Bogovađi, priredilo je izložbu po nazivom „Ceo svet je naš dom“. Izložba je otvorena u galeriji lajkovačkog Kulturnog centra. Predmeti i crteži su nastali u kreativnim radionicama, tehnikama dekupaža, oslikavanja na teglama, izrade i oslikavanja keramike, makrama i končanih ukrasa. Izložbi je prisustvovalo tridesetak migrantkinja, koje su učestvovale u kreativnom radu.

Migrantkinje su na otvaranju pokazale znanje srpskog i engleskog jezika, čitajući poeziju Branka Miljkovića i Hafeza, a na kraju su otpevale jednu tradicionalnu arapsku pesmu. Ova izložba je organizovana u okviru projekta „Osnaživanje žena migranata“, koji Crveni krst iz Beograda realizuje uz podršku Fondacije „Koka Kola“. Projekat je trajao 10 meseci i imao više faza.

Migrantkinje su se prvo kroz interkulturalne radionice upoznale sa kulturom i običajima zemlje domaćina, kao  i zemalja ostalih učesnica. Kroz socijalnu orijentaciju osnaživane su za svakodnevno funkcionisanje i sporazumevanje na srpskom jeziku. Učestvovale su u zdravstveno-preventivnim obukama i kursevima prve pomoći, kao i radionicama borbe protiv trgovine ljudima. Imale su časove engleskog jezika za sticanje A1 i B1 nivoa. Pohađale su i kurseve profesionalnog osposobljavanja za različite veštine, za koje su dobile sertifikate. U pitanju su kursevi šivenja, pedikira, manikira, šminke i slično.

Ovaj projekat je realizovan u Centru za azil Bogovađa, prihvatnim centrima Principovac i Adaševci u Šidu i „29. novembar“ u Kikindi. U četiri centra projektnim aktivnostima obuhvaćeno je 330 žena, od toga 85 u Centru za azil Bogovađa. Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva zdravlja i Komesarijata za izbeglice i migracije.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *