sreda, 24. aprila 2024.

Oko 300 građana se javilo na besplatne preventivne preglede

Objavljeno: 30. oktobra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U akciji besplatnih preventivnih pregleda u valjevskoj bolnici pregledano je 279 ljudi, međutim, samo 10 odsto njih je bilo bez zdarvstvenog osiguranja, iako je ova akcija, prvenstveno, usmerena na osobe koje nemaju overenu zdravstvenu knjižicu. Urađeno je 490 pregleda kroz dijagnostičke procedure koje su tog dana rađene, bilo da su u pitanju ultrazvučni pregledi abdomena ili dojki, mamografije, merenje triglicerida i holesterola. Priliku da urade ultrazvučni pregled abdomena iskoristilo je 146 građana, a kod 17 je iskazana sumnja na neko oboljenje, pa su poslati na dalju dijagnostiku i lečenje, saopšteno je iz valjevske bolnice.

Pre mamografskog pregleda kojih je bilo 14, urađeno je 100 ultrazvučnih pregleda dojki. Vrednosti triglicerida i holesterola izmerilo je 114 građana tog dana u laboratoriji Opšte bolnice Valjevo. I ovog puta je svega 10 odsto od ukupnog broja lica bilo bez nekog vida zdravstvenog osiguranja.

U Domu zdravlja Ub 42 građana je iskoristilo preventivne preglede i njima je urađeno ukupno 65 procedura, od toga po 20 laboratorijskih analiza triglicerida i holesterola,  a 25 ultrazvučnih pregleda. Medicinske ekipe Doma zdravlja Valjevo su opštim pregledom pregledale 19 građana. Žitelji mioničkog kraja nisu pokazali veće interesovanje, iako je Dom zdravlja Mionica podržao ovu akciju besplatnih preventivnih pregleda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *