petak, 14. juna 2024.

Izložba Uroša Toškovića

Objavljeno: 25. oktobra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  U Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“  večeras u 19 časova biće otvorena izložba Uroša Toškovića (86), jednog od najpoznatijih crnogorskih umetnika, koga mnogi evropski likovni kritičari smatraju jednim od najboljih crtača današnjice. Biće izloženo 28 radova ovog umetnika, nastalih u periodu od 1950. do 2014. godine. Među tim radovima, potpisanim sa njegovim svetski prepoznatljivim „Tochkowitch“, su slike i crteži različitih formata, rađeni tehnikama ulje na platnu i kartonu, pastel na platnu i kartonu, kombinovanom tehnikom, tušem i grafitnom olovkom na papiru, temperom na kartonu, kao i jedan objekat rađen od drveta.

Toškovića često opisuju kao nimalo veselog neshvaćenog genijalca. Asketski je posvećen crtanju. Smatra da je u sudbinskoj vezi sa umetnošću i da su se umetnici samim rođenjem zakleli da štite umetnost. „Ja ne sedim pred modelom, nego se on u meni stvara dok na kraju ne sazri i ne izađe, kao majci kojoj treba vremena da rodi svoje dete. Znači, ja rađam svoje radove“, rekao je u jednom intervjuu Tošković upitan da opiše krik koji crta.

Ovaj crnogorski umetnik odrastao je u godinama Drugog svetskog rata, u nemaštini i oskudici, a sve to ostavilo je posledice i na njegov život i na njegov umetnički izraz. Za sve što je postigao kaže da duguje ratu, gladi i svojoj genijalnosti. „Vrlina postojanja je tragedija, koja je suštinski deo slovenske rase, a svoju snagu hrabrosti treba crpiti iz sopstvenog beznađa”, govori ovaj veliki umetnik, koji je tokom svog dvodecenijskog života i stvaralaštva u Parizu (1956-1976) poznavao najveće umetnike tog doba, poput Pikasa, Dalija, Sartra, Joneska.

Izložba Uroša Toškovića biće otvorena narednih mesec dana.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *