subota, 20. aprila 2024.

Izvoz jagnjećeg mesa iz valjevskog kraja na tržište Evropske unije

Objavljeno: 14. septembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nakon više decenija iz Srbije je pre nekoliko sedmica krenuo izvoz kvalitetnih jagnjadi na tržište Evropske unije. Od ugovorenih 20.000 jagnjadi, iz valjevskog kraja u Makedoniju je već izvezeno 9.000 grla, odakle se jagnjeće meso plasira u trgovinske lance evropskih zemalja.

Do realizacija izvoza došlo je zahvaljujući saradnji profesora Poljoprivrednih fakulteta u Skoplju i Beogradu. Akademiku prof. dr Cvijanu Mekiću i prof. dr Milivoju Čosiću sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu obratile su njihove kolege da vide da li u Srbiji mogu da obezbede dovoljne količine jagnjadi za izvoz u Makedoniju odakle bi jagnjeće meso izvozili za Hrvatsku, Nemačku, Italiju i Grčku, jer u Makedoniji postoji klanica sa izvoznim brojem za jagnjad na područje Evropske unije.

“Potpisan je ugovor o izvozu 20.000 jagnjadi s tim što oni traže veće količine. Ovo je početak saradnje i trenutno se sklapaju kupoprodajni ugovori sa odgajivačima ovaca. Naredni korak je pravljenje dugoročnijih ugovora sa proizvođačima i otkupljivačima što je na ovoj kompaniji iz Popučaka koja treba da uspostavi kontakt sa svojim dobavljačima i dalje radi, sve dok se nestvore uslovi da i Srbija napravi jednu klanicu koja može da izvozi meso za Evropsku uniju. Ovo je posao za narednih 100 godina i ono što Srbija tržištu Evropske unije može da ponudi to je jagnjeće i juneće meso domaćeg šarenog govečeta u tipu simentalca ‘milanez’ po čemu smo prepoznatljivi kao proizvođači, imamo kvote za izvoz ali ih neispunjavamo“, kaže profesor Milivoj Ćosić.

Otkup i izvoz jagnjadi za Makedoniju organizovan je preko valjevske firme “Gold Drove“, koja se deset godina bavi prodajom i izvozom stoke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru za poznate kompanije. Za nepunih nedelju dana pretežno sa teritorije Kolubarskog okruga i Obrenovca otkupe i za Makedoniju izvezu 2.500 jagnjadi težine od 30 do 35 kilograma.

“Da nije ugovoren ovaj izvoz proizvođači ne bi znali šta će sa jagnjadima. Cena je pala na 160, 170 dinara, nije bilo potražnje kod nas, a sada je došlo do promena i već smo izvezli oko 9.000 jagnjadi. Jagnjad od proizvođača otkupljujemo po ceni od 200 do 220 dinara za kilogram žive vage. Nije to neka cena, trebalo bi da bude i viša za nekih 10 do 20 dinara ali to ne zavisi mnogo od nas. “, rekao je Nenad Simić, vlasnik firme “Gold Drove“ iz Popučaka.

“U ovoj situaciji smo pokušali da spasimo što se spasti može i dobro je da su proizvođači zadovoljni sa ovim što smo uradili. Oni nisu znali šta će sa jagnjadima, nisu sposobni da proširuju kapacitete, to im je višak robe a ujedno im treba “svež“ novac za obrtna sredstva i dalju proizvodnju. Velika je greška što mi direktno ne izvozimo već idemo zaobilaznim putem. Sigurno bi na taj način naši proizvođači mogli da imaju veće cene jagnjadi što ona svakako zaslužuju jer imaju kvalitet“, istakao je akademik prof. dr Cvijan Mekić.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *