utorak, 21. maja 2024.

Izvoz organskih proizvoda doneo skoro 30 miliona evra

Objavljeno: 10. juna 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Iz Srbije je u 2019. godini izvezeno 13.284 tona organskih proizvoda, a vrednost izvoza je iznela 29,75 miliona evra, od čega organsko voće i proizvodi od voća čine preko 28,7 miliona evra, saopštila je Nacionalna alijansa za organsku proizvodnju.

“Najviše organskih proizvoda se tradicionalno izvozi na tržište država EU, a  najveću vrednost izvoza Srbija ostvaruje već godinama sa Nemačkom, pa je lane ona iznosila više od trećine ukupne vrednosti izvoza. Posle Nemačke najviše organskih proizvoda je izvezeno u Holandiju, Francusku, Italiju, Poljsku, SAD,  Austriju i Belgiju”, kažu u ovoj asocijaciji.

Inače, po podacima Uprave carina, izvoz organskih proizvoda je za poslednje četiri godine porastao za čak 11 miliona evra, a najveći profit u izvozu donose smrznuta malina, a potom slede koncentat od jabuka, smrznuta kupina i višnja.

Kako kaže Jovan Milinković iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe “Valjevo”, upravo voće ima najveći potencijal da se gaji na organski način i potom ostvari najveću vrednost u izvozu i po količinama i po ceni.

“Posedujemo i dalje poseduje izuzetno dobre sorte šljive koje se lako na organski način mogu gajiti, ali kupcima u inostranstvu mogu biti zanimljive i organske, takođe dobre sorte višnje ili borovnice. Naravno, daleko je najzastupljenija proizvodnja jagodičastog voća poput maline i kupine. Potencijal za organsku proizvodnju je definitivno veliki, ali se mora intezivno raditi na udruživanju proizvođača, jer u ovoj proizvodnji mora da se radi strogo kontrolisano”, zaključuje Milinković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *