ponedeljak, 20. maja 2024.

Javna rasprava o aerozagađenju

Objavljeno: 3. decembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- O kvalitetu vazduha u Valjevu raspravljaće se tokom ovog meseca, a krajem januara odbornici bi trebalo da donesu odluku o rešavanju problema aerozagađenja. Zaključak o javnoj raspravi, na kojoj će se govoriti o kvalitetu vazduha koji udišemo, je usvojila Skupština grada, na predlog odbornika DS Duška Rakića, dok je neposredno pred poslednje skupštinsko zasedanje akciju prikupljanja potpisa za održavanje javne rasprave o aerozagađenju organizovao Lokalni front.

Predsednik lokalnog parlamenta Milorad Ilić je predložio, a odbornici prihvatili, da se tokom decembra održi javna rasprava o aerozagađenju, a da nakon toga, u januaru donesu odgovarajuće odluke.

„Na osnovu te javne rasprave donećemo potrebne odluke, a sa ciljem da se reši problem aerozagađenja. Predlažem da posle 20. januara održimo jednu sednicu na kojoj će biti dve namenske tačke dnevnog reda, a to su aerozagađenje Valjeva sa predlozima i zaključcima šta ćemo oko toga da uradimo i izveštaj o izgradnji nove deponije u Kaleniću i trenutnom stanju valjevske deponije“, rekao je Ilić.

Na ovu skupštinsku odluku reagovao je Lokalni front, čiju inicijativu „Da Valjevo prodiše“ do sada podržalo više od 400 građana, a akciju nastavljaju do srede.

„Po brzometnom postupku usvojen je nekakav predlog za javnu raspravu o aerozagađenju. Na zvaničnoj prezentaciji Grada stoji: ’Skupština grada je prihvatila zaključak da se do kraja decembra organizuje javna rasprava sa analizom aerozagađenja u Valjevu’. Draga gospodo, nikoga od nas ne zanima ’analiza aerozagađenja u Valjevu’. Analize aerozagađenja u Valjevu već su veoma detaljno prikazane i dostupne na više mesta. Valjevci koji potpisuju naš zahtev traže nešto drugo, a to je da saznaju šta su plaćeni službenici grada za poslednje dve godine učinili da umanje i ublaže efekte aerozagađenja, one koji su potvrđeni i objavljeni u izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine. Svrha vaše, na brzinu sklepane rasprave, je da se zaobiđe odgovornost za neizvršavanje planova i programa i da se uz pomoć proverenih i dobro plaćenih „veštaka“ skrpe neki novi planovi i programi, koji  će ponovo biti zaboravljeni čim se osuši boja na ’Službenom glasniku’“, navodi se u saopštenju za javnost Lokalnog fronta.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *