četvrtak, 13. juna 2024.

Valjevo i Niš najzagađeniji gradovi u Srbiji

Objavljeno: 4. decembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  Valjevo i Niš su trenutno gradovi sa najzagađenijim vazduhom u Srbijui. To pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Prosečna vrednost suspendovanih čestica i teških metala (olova, arsena, kadmijuma i nikla) iznosila je u Valjevu 184 mikrograma po metru kubnom vazduha, a u Nišu 154 mikrograma. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, prema preliminarnim rezultatima, tokom novembra u Valjevu je čak 26 dana zabeleženo dnevno prekoračenje granične vrednosti koncentracija suspendovanih čestica.

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je upozorila da u Srbiji godišnje umre 6.000 ljudi od bolesti izazvanih lošim kvalitetom vazduha. Jedan od glavnih krivaca za to je prašina (PM) manja od 10 mikrometara, koja se nalazi u zagađenom vazduhu.

„Najviše srednje godišnje koncentracije polutanta PM10 su u 2017. godini bile u Valjevu, Pančevu, Kraljevu, Beogradu. Najveći broj dana sa prekoračenjem granične dnevne vrednosti PM10 zabeležen je u Pančevu 157 dana, Užicu 122 i Valjevu 114 dana“, rekao je za Kurir Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine. On dodaje da sa početkom grejne sezone dolazi do povećanja koncentracija zagađujućih materija i da su koncentracije polutanata u zimskom periodu posledica emisija iz industrije, saobraćaja i individualnih ložišta.

Stručnjaci smatraju da su sagorevanje ogreva u pećima, rad motora automobila i industrijskih postrojenja doprineli su izuzetno povišenim vrednostima takozvanih suspendovanih čestica i teških metala. Suspendovane čestice se sastoje od dima, čađa, prašine, soli, kiselina i metala.

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević navodi da je aerozagađenje, pored pušenja, jedan od glavnih faktora za razvoj raka pluća. „Aerozogađanje je jedno od najvažnih pogoršavajućih faktora, ali istovremeno i faktora koji mogu izazvati hroničnu opstruktivnu bolest pluća. Aerozagađenje može izazvati ili pogoršati astmu. Takođe, i srčani bolesnici reaguju veoma loše, polutanti iz vazduha pogoršavaju i stanje srca i pluća“, kaže za Kurir dr Radosavljević.

Izvor: Patak online/Kurir

Foto: Dragan Krunić

Jedan komentar na “Valjevo i Niš najzagađeniji gradovi u Srbiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *