subota, 20. aprila 2024.

Jednodnevni štrajk prosvetara

Objavljeno: 2. septembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- I ova školska godina počela je jednodnevnim štrajkom u pojedinim valjevskim školama, ali i školama u Lajkovcu i Mionici.

Kako je saopšteno iz Unije sindikata prosvetnih radnika, u 22 škole u Kolubarskom okrugu prvog dana školske godine časovi su bili skraćeni na 30 minuta u obe smene.

Osnovni zahtev je povećanje plata za 20 odsto, zatim da broj učenika u odeljenju ne prelazi 24 đaka, a prosvetari traže i da se koriguje stručno uputstvo o formiranju kombinovanih odeljenja od petog do osmog razreda.

“Kod nas je moguće to da idemo svaki dan na posao, a da nemamo pun fond časova i nemamo 100 posto platu. Moguće je da dobijemo samo 60 posto plate, jer radimo u dve manje škole. Borimo se da ukrupnimo normu prosvetnim radnicima, da svi imaju pun fond časova, borimo se da u odeljenju ima što manje đaka kako bi bio lakši rad, i za decu i za nastavnike, i kvalitetniji rad”, rekla je Vesna Andrić, predsednica Opštnskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika u Valjevu.

Suštinu problema kroz svoj lični primer je objasnio Goran Lazarević, koji je nastavnik hemije i predaje u osnovnoj školi u Poćuti i u ubskoj osnovnoj školi.

“Moj fond časova u školi u Poćuti je 20 posto, to su četiri časa, i moja mesečna zarada iznosi oko 12.000 dinara. Kombinacijom odeljenja, imao bih isti broj dece, a daleko više obaveza, i plata bi mi bila šest hiljada dinara, dok bi neke kolege imale za 20, 30 i 50 posto manju zaradu zavisno od broja predmeta, fonda časova i broja škola u kojima rade. Ja sam jedno vreme radio u pet manjih škola i da je tada uvedena kombinacija odeljenja moja zarada ukupno bi bila manja za 50 posto. Ukoliko bi iskombinovali dva razreda, sedmi i osmi, različite nastavne jedinice, učenici bi imali samo 20 ili 25 minuta za nastavni program”, naveo je Lazarević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *