nedelja, 26. maja 2024.

Jeremić: Predložićemo zakon o zabrani iskopavanja litijuma i bora

Objavljeno: 9. maja 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Vuk Jeremić u Lukavcu, foto: Narodna stranka
Vuk Jeremić u Lukavcu, foto: Narodna stranka

VALJEVO- Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u razgovoru sa meštanima Lukavca da će poslanici te stranke u Skupštini Srbije predložiti zakon o „potpunoj zabrani iskopavanja litijuma i bora“ i izmene Zakona o rudarstvu, kojima će biti propisano da istražna prava neće automatski značiti i prava na kopanje rude, objavljeno je na zvaničnom sajtu te partije.

„To zlo trajno može da se spreči samo zakonom. Neko je uzeo velike pare da bi kompanija ’Euro litijum’ bušila oko Valjeva i trovala zemlju i vodu. Utvrdićemo ko je to, i taj će sigurno odgovarati“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da će vlast, ako borba protiv eksploatacije litijuma oko Valjeva bude uspešna, pozvati meštane Lukavca na „kanabe kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

„Molim vas da ne idete na to kanabe, jer se tamo problemi ne rešavaju. Tamo se samo postavlja pitanje cene za odustanak od borbe. Tamo se pita ’pošto’, a onda se neko proda za manje a neko za više. Naš cilj je da se niko ne proda, već da sprečimo bespovratno trovanje naše zemlje“, rekao je Jeremić.

Meštanin Lukavca Ognjen Marković rekao je da su u okolini njegove kuće procurele već dve bušotine i da mu je zbog toga zatrovan bunar.

„Ne mogu decu da okupam, nego moram da donosim vodu u bocama. Ko će za ovo da odgovara“, upitao je Marković.

Poznati građevinski inženjer Dušan Arbajter, koji je vodio podizanje kupole Hrama Svetog Save i koji ima poljoprivredno gazdinstvo u Lukavcu, rekao je da istražne bušotine mogu da nanesu nenadoknadivu štetu životnoj sredini zbog izlivanja zatrovane vode, koja uništava živi svet i truje zemlju.

„Izgleda da u okolini Valjeva postoje značajne količine bora, koji je pogubniji od litijuma“, rekao je Dušan Arbajter. Arbajterov sin, Branko Arbajter, rekao je da poljoprivrednicima zbog istražnih bušotina propadaju traktori u zemlju, koja je pritom i trajno zagađena.

„Nećemo litijum u našem kraju. Meštanima se nudi po 100.000 dinara ali bez ugovora. Meni su nudili ugovor o donaciji ali pod uslovom da potpišem da više nikada ne smem da ih tužim. Tako pokušavaju da kupe ćutanje, ali mi nećemo da ćutimo“, rekao je Branko Arbajter.

Potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić, koji je izabran za poslanika u Skupštini Srbije, rekao je da Srbijom „upravlja virtuelni okupator“, a da Vučić „ima ulogu dobrovoljnog Milana Nedića“.

„Vučić pretvara Srbiju u potpunu koloniju, poput afričkih država koje su među najsiromašnijim u svetu. Nikome rudarstvo nije donelo sreću i nijedna država se nije razvila od rudarstva“, rekao je Gajić, a objavljeno je na sajtu Narodne stranke.

Foto: Narodna stranka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *