nedelja, 25. februara 2024.

Josipa Lisac: Prava muzika je lek za dušu

Objavljeno: 18. maja 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  „Muzika je lek za dušu ako se radi o pravoj muzici. Muzika ili jeste ili je nema. Ona prava traži angažovanost, da je slušaš, da se odmoriš, da se izlečiš. E, to jeste muzika. U stresnim situacijama prava muzika će pomoći, a u lepim trenucima, dobra muzika unosi još veću radost“. Ovo je pred večerašnji koncert u Valjevu izjavila slavna hrvatska pevačica Josipa Lisac, koja je glavna zvezda ovogodišnjeg valjevskog Džez festa.

Iako priznaje da su manji gradovi u Srbiji proteklih godina bili nepravedno zapostavljeni po pitanju njenih koncerata, kaže da se raduje prvom koncertu u Valjevu, na kojem će je, pored valjevske publike, slušati i njeni mnogobrojni fanovi iz drugih srpskih gradova, ali i zemalja regiona, koji su najavili dolazak u grad na Kolubari.

„Iako ću nastupati u sali koja ima samo 650 mesta radujem se večerašnjem koncertu. Jeste da sam navikla na veće prostorore, ali mislim da su manjih gradovi nepravedno zapostavljeni, jer sam do sada nastupala samo u većim centrima, poput Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca, a tako je bilo i ranije dok je postojala bivša SFRJ. Nisam išla u manje gradove, što je velika greška“, rekla je Josipa Lisac.

Njenu karijeru je, svakako, obeležio njen prvi album „Dnevnik jedne ljubavi“, koji je izdat davne 1973. godine. „Pre tri godine sam obeležila 40 godina od snimanja tog albuma. Mnogi ga smatraju remek delom, nisam sigurna da je tako, ali već godinama od ljudi slušam da je to najbolje što su čuli. Nadam se da je taj album bio podstrek za neke umetnike i da su sebi rekli ,Ako je mogla to ona, mogu i ja’“,  rekla je slavna hrvatska pevačica.

Na opasku da je prava umetnica u tome da svaku svoju pesmu izvede svaki put na drugačiji način, Josipa Lisac kaže da je besmisleno da umetnici na isti način, posle dužeg niza godina, svoje pesme izvode na potpuno isti način.

„ Sve oko nas se menja i svi se menjamo, tako da je potpuno prirodno da menjam način na koji izvodim neku pesmu. Ja ne bih dopustila da, recimo, ’Dnevnik jedne ljubavi’, danas potpuno isto zvuči kao 1973. godine, to ne bi imalo smisla, jer bi to pokazalo da se nisam za sve ove godine razvila i ništa naučila. Ja sam danas bogatija i pokazujem svoju muzikalnost da se menjam kroz pesme. Time dokazujem da je ta pesma velika, da mi pruža slobodu da je ispretumbam, istučem, zagrlim“, rekla je Josipa Lisac.

Sve karte za večerašnji koncert Josipe Lisac u Valjevu su za kratko vreme rasprodate.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *