sreda, 19. juna 2024.

Koliko se čeka na specijalističke preglede u valjevskoj bolnici?

Objavljeno: 19. maja 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na pojedine specijalističke preglede u valjevskoj bolnici čeka se i do tri meseca, iako je bolnica, po zakonu, dužna da prvi specijalistički pregled pacijentima obezbedi u roku od mesec dana. Po podacima koje smo dobili iz valjevske bolnice, najduže se čeka na specijalistički pregled kod endokrinologa i očnog lekara, gde su čekanja od dva do tri meseca, a razloga za to je manjak lekara. Čekanja dužeg od mesec dana ima i na neurologiji, gde zbog godišnjih odmora neurološka ambulanta ne radi u drugoj smeni.

“ Prvi pregled kod bilo kog specijaliste zakazuje se u period do mesec dana, što je i zakonska obaveza. Ukoliko pacijent insistira da bude pregledan kod određenog specijaliste bez obzira što je prvi slobodan termin kod nekog drugog lekara, prolongira se i čekanje na pregled i to je duži period od mesec dana i to ne spada pod zakonsko uređenje. Jedini izuzetak zbog manjka doktora specijalista jesu očna i endokrinološka ambulanta gde se na specijalističke preglede čeka u proseku dva do tri meseca. Zbog godišnjih odmora trenutno neurološka ambulanta ne radi u drugoj smeni, pa su i termini u prvoj smeni popunjeni do kraja narednog meseca. Za pregled specijaliste radiologije se ne čeka duže od dva dana, kao ni za dijagnostičku metodu mamografiju, jer ne postoji lista čekanja”, kažu u valjevskoj bolnici.

Od ove sedmice u valjevskoj bolnici je počeo da radi Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS), što bi, kako navode u valjevskoj bolnici, trebalo da poboljša kvalitet medicinskih usluga.

“ Do 13. maja svaki lekar koji radi ambulantne preglede je imao obavezu da se prijavi na IZIS i kreira raspored rada u ambulanti za tekući i naredni mesec. Ministarstvo je donelo odluku da se na nivou cele Srbije uvede jedinstven sistem u kome će biti povezane sve zdravstvene institucije i RFZO. Na ovaj način, osim bolje povezanosti i planiranja zdravstvene zaštite, biće omogućeno i transparentnije i efikasnije zakazivanje specijalističkih pregleda. U Opštoj bolnici Valjevo u toku je usklađivanje dosadašnjeg načina zakazivanja specijalističkih pregleda i IZIS-a, što će u buduće povećati kvalitet pružanja usluga korisnicima medicinskih usluga u našoj ustanovi”, kažu u valjevskoj bolnici.

Iako u valjevskoj bolnici tvrde da se na prvi specijalistički pregled duže od mesec dana trenutno čeka u tri specijalističke ambulante, pojedini građani kažu da je lista čekanja „dugačka“ i u još nekim specijalističkim ambulantama. Ono što malo građana zna je da je bolnica po zakonu dužna da im u roku od mesec dana obezbedi prvi specijalistički pregled. U suprotnom, pacijent ima prava da od bolnice traži potvrdu da na pregled mora da čeka duže od mesec dana, a nakon toga pregled može da obavi u nekoj od privatnih klinika, dok će im novac za pregled kod privatnika refundirati RZZO.

 

3 komentara na “Koliko se čeka na specijalističke preglede u valjevskoj bolnici?

  1. E vala dosta je i nihovog bilo. Prvo ne možeš da dobiješ uput za specijalistu, za vađenje rezultata i sl. Pa dok zakažeš, pa dok te primi, pa… Ukinuli su i HITNE preglede što je apsurdno. Lekari mora da napišu brdo papira da bi opravdali tu hitnost. Sve luđe od luđeg. Da nije tužno bilo bi smešno. Jedino što je dobro u tom ISSIS sitemu je to što lekari više ne mogu da šetkaju i dolaze i odlaze sa posla kad im dune. Red je bio i njih da uteraju u red. Biće bahatiji neko vreme ali i tu im je ministar našao šemu.

    3

    1
  2. Koliko ima ko para toliko čeka. Ko ima mnogo para ne čeka na pregled, i ne obmanjujte više gradjanke i gradjane. Jel neko ide nekog Tajkuna da čeka u redu NIJE i neće.

    3

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *