petak, 24. maja 2024.

„Kad zvona zaneme“

Objavljeno: 18. marta 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  Novinar i pisac Vlada Arsić predstavio je svoju novu knjigu „Kad zvona zaneme“. Knjiga koja, kako kaže, na malo drugačiji način prikazuje sva stradanja tokom epidemije pegavog tifusa pre 100 godina, premijerno je predstavljena u beogradskom kafiću Valjevski Okrug. Autora narednih dana očekuje još jedna beogradska premijera, a nakon toga bi svoju novu knjigu trebalo da predstavi i valjevskoj publici.

„Kad zvona zaneme“ je ljubavna priča iz vremena kad je Srbija bila zemlja smrti, a Valjevo njena prestonica. Kako su Srbija i Valjevo preživeli „vreme smrti“, a imaginarna porodica Andrije Srećkovića, „kao paradigma lične snage pojedinca“, i prvi talas ideoloških čistki u godinama po „oslobođenju“,  kako je život pobedio kad su čak i zvona morala da zaneme, o tome Arsić piše u svom novom romanu u kojem se prepliću stvarne ličnosti i izmaštani likovi.

„ Meni je najveće iskušenje bilo kako da taj užas i očaj dočaram savremenim čitaocima, pre svega mladima, i kako da vratim priču od pre 100 godina u današnje uslove. Dobio sam toliko mnogo materijala da sam vrlo brzo shvatio da je nemoguće da sve to stane u jedan roman. Danima sam šetao po Valjevu i dosta vremena proveo sam sedeći na vojničkom groblju. Priča je polako krenula onog trenutka kada sam shvatio da moram imati imaginaran lik koji će povezati sve istorijske činjenice i voditi samog čitaoca kroz priču. Tako je nastao Andrija Srećković, koji svoju priču počinje u osamdesetim godinama života u zatvoru Ozne u Beogradu kroz njegovo sećanje na sve što mu se dešavalo u životu. Sumorna i teška priča o smrti i gubljenju, ljubavi u nemogućim uslovima, se ipak završava srećnim krajem, a taj srećan kraj je satisfakcija za svakog čitaoca koji zajedno sa glavnim likom prolazi kroz najteže životne situacije- kaže Arsić.

Arsić kaže da je ideju za pisanje njegove nove knjige dobio od direktora valjevskog muzeja Vladimira Krivošejeva. Vlada Arsić je radio u mnogobrojnim beogradskim dnevnim listovima, a bio je jedan od urednika dnevnog lista Press. Do sada je izdao pet knjiga. Njegov prvenac je potresan roman „Lopatanje đavola“. Izdavačka kuća „Laguna“ objavila je njegove knjige „Izgubljene u magli“ i „Brodolom“, dok je Samizdat objavio njegov roman „Armagedon“. Izdavač romana „Kad zvona zaneme“ je RTS, a Arsić za početak leta najavljuje još jedan novi roman u izdanju „Lagune“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *