ponedeljak, 24. juna 2024.

Kako do čistijeg grejanja u Valjevu?

Objavljeno: 22. marta 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-Zbog zagađenog vazduha Valjevo trpi neprihvatljive ljudske, socijalne i ekonomske gubitke, iako se građani Valjeva samoinicijativno organizuju kako bi poboljšali kvalitet života i uštedeli energiju – bez kolektivne pomoći društva ne može se unaprediti energetska efikasnost i obezbediti čistije grejanje.

Ovo su glavni zaključci razgovora stanara i upravnika stambenih zajednica, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“.

Sastanku su, pored aktivista za čist vazduh, stanara i upravnika stambenih zgrada, prisustvovali  i predsednici saveta stanara, predstavnici Udruženja potrošača,  Udruženja penzionera Krušika, ali i predstavnici Toplane, dok se predstavnici lokalne samouprave nisu odazvali pozivu da učestvuju u razgovoru sa građanima.

O aktuelnoj energetskoj situaciji, kao i o zagađenju vazduha i uticaju na zdravlje, ali i stanju lokalnih energetskih  politika  govorili  su  najpre  organizatori,  aktivisti  udruženja  Lokalni  odgovor.  Đorđe Petković je istakao je da se u skorijoj budućnosti očekuju poskupljenja svih energenata, te da je potrebno da zajednica blagovremeno reaguje kako bi se osigurao nesmetan život.

Slavica  Pantić  govorila  je o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, koji predviđa  besplatno priključivanje korisnika na komunalnu infrastrukturu, uključujući i grejanje. Ona je pozvala stanare da se priključuju  na toplovod, ali i da razmotre korišćenje drugih načina snabdevanja energijom, kao što su toplotne pumpe ili solarni paneli, dok su ostali učesnici istakli i značaj uključivanja građana u pripremu Plana kvaliteta vazduha i Plana razvoja.

Gradska toplana, foto: Patak online

Dragan Despotović, predstavnik Toplane, pohvalio je građansku inicijativu, navodeći i da je toplovod prošao blizu mnogih zgrada, ali da se stanari nisu priključili. Cena priključka je 520  dinara po kvadratnom metru i može se platiti na rate.

“Ne vidim razlog zašto zgrade ne bi mogle da dobijaju besplatan priključak”, rekao je Duško Dimitrić, profesionalni upravnik. On je naveo da je nekoliko domaćinstava iz zgrada u kojima on obavlja dužnost otkazalo uslugu daljinskog grejanja koju pruža Toplana, jer je grejanje na struju i dalje jeftinije. Njegovo mišljenje deli i Marko Filipović, predsednik skupštine stanara, koji je rekao da su računi za uslugu grejanja Toplane vrlo visoki.

Milan Milisavljević,  profesionalni upravnik zgrade u Vlade Danilovića broj 1 govorio je o uštedama u grejanju, uključenju stanara u odlučivanje tokom postavljanja fasade, projektu koji su podržali Grad Valjevo i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Milisavljević je saopštio da se uštede u računima za grejanje kreću u iznosu od preko 20 odsto.

Tokom razgovora navedeno je i to da veliko zagađenje vazduha dolazi i od individualnih ložišta iz pojedinačnih kuća, te se postavlja pitanje na koji način se suočiti sa ovim problemom. Potencijalno rešenje jeste postojanje subvencija i povoljnih kredita, a kako je Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u zemlji, problem zahteva hitno reagovanje, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *