ponedeljak, 24. juna 2024.

Skrining dojki čuva živote

Objavljeno: 22. marta 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U Opštoj bolnici Valjevo u protekloj godini je karcinom dojke otkriven kod 111 žena. To je neslavna brojka i pokazuje da je kod ženske populacije najveća brojnost oboljevanja upravo od karcinoma dojke.

U valjevskoj bolnici kažu da je iz godine u godinu sve uočljivije spuštanje donje granice godišta obolelih žena.

„U 2019. godini, novootkrivenih slučajeva bilo je 101. Podaci ukazuju da se svega 15 odsto žena odazove na neki vid skrining pregleda. Skrining je veoma važan iz razloga da se tumori ili promene u dojkama otkriju na vreme kada je postotak izlečenja visok. Ukoliko se promene otkriju u premalignim lezijama i otklone na vreme, osim što spasava se život sprečava se razvoj negativnih malignih alteracija. Ukoliko je već došlo do maligniteta u dojkama mamografijom istu tu promenu uočavamo znatno ranije, u malim dmenzijama kada je i lečenje i izlečenje potpuno moguće“, saopšteno je iz valjevske bolnice.

U našem regionu mamografija se sprovodi u Opštoj bolnici Valjevo, koja poseduje zahvaljujući donaciji Vlade Japana digitalni mamograf.

U Srbiji pa i Kolubarskom okrugu, ženska populacija i dalje umire u visokom procentu od zapuštenih ili neprepoznatih karcinoma dojke koji ukoliko se otkriju na vreme imaju mogućnost potpunog izlečenja u 90 odsto slučajeva.

Najčešće su to žene od 45 do 69 godina, mada u zadnje vreme imamo i dosta mlađe populacije, uočava se najpre prilikom dijagnostike iz radiološke službe Opšte bolnice Valjevo, koja je značajna karika u otkrivanju i lečenju karcinoma dojke.

Radiološki tim Opšte bolnice Valjevo za godinu dana uradi preko 1.400 ultrazvučnih pregleda i preko 50 biopsija. Od faktora koji mogu uticati na razvoj karcinoma dojke su stres, genetski faktor, način života, zatim primećeno je da je veća incidenca kod žena koje su u menopauzu ušle nakon 50 godine života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *