subota, 20. jula 2024.

“Kamene knjige” u Muzeju kamena

Objavljeno: 16. novembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- U Muzeju kamena u mioničkom selu Paštrić predstavljeno je sedam “kamenih knjiga”, sa stihovima koji su uklesani na kamenu, a koji su posvećeni slavnim ličnostima Nikoli Tesli, Petru Petroviću Njegošu, Ljubi Popoviću, Desanki Maksimović, Milovanu Danojliću, Petru Pajiću i Matiji Bećkoviću. Matijini stihovi “Mrtva ćuti. Čuva najveću tajnu”, koji su posvećeni Desanki Maksimović, a koje je napisao u knjizi “Sto mojih portreta”, već su našli mesto u Paštriću i uklesani su u jednu od sedam “kamenih knjiga”.

“Čuo sam, ali nisam znao i verovao niti sam Paštrić zamišljao kao neki kameni grad i kamenu prestonicu, a pogotovu da će se tu objavljivati kamene knjige. Tek izašlu knjigu ‘Sto mojih portreta’ vidim uklesanu na kamenu. Opet svoje prijatelje koje sam tu opevao vidim uklesane u stene. To je nešto što nisam ni sanjao da bi moglo biti”, rekao je akademik Matija Bećković.

Prema rečima Predraga Pece Petrovića, koji je na svom imanju napravio Muzej kamena, plan je da spisak slavnih ličnosti bude proširen, kao svojevrstan dug i segment muzeja na otvorenom.

“Kako je izašla knjiga epigrafa Matije Bećkovića poklopile su se sve srećne okolnosti da ovako nešto napravimo. Onda je Matija dolazio ovde, pa smo se dogovorili da od 100 kamenih gramata posvećenih slavnim ličnostima sada otkrijemo sedam, koliko smo stigli da izradimo. Inače, ova ideja je potekla od književnika Radovana Belog Markovića ”, objašnjava Petrović.

Muzej kamena sa “kamenim knjigama” na otvorenom već sada predstavlja jedinstvenu kulturnu posebnost na ovim prostorima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *