četvrtak, 13. juna 2024.

Potvrđena presuda Zoranu Matiću

Objavljeno: 16. novembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Viši sud potvrdio je uslovnu zatvorsku kaznu od osam meseci bivšem šefu katastra u Valjevu Zoranu Matiću zbog zloupotrebe službenog položaja. Njega je optužnica teretila za izbegavanje upisa hipoteke na njegovoj kući na Divčibarama. Matić, odbornik samostalnog DSS, koji je u Skupštinu grada ušao sa preko izborne liste SNS, je prvostepenom presudom Osnovnog suda, zbog zloupotrebe službenog položaja, osuđen na uslovnu kaznu od osam meseci zatvora, ako novo krivično delo učini u roku od dve godine, a tu presudu, koja je postala pravosnažna, potvrdio je i Viši sud u Valjevu.

Kako je obrazloženo, Matić je od polovine 2007. do pred kraj februara 2013. godine, do kada je bio načelnik valjevskog katastra, „iskorišćenjem svog službenog položaja svesno izbegao da donese rešenje o upisu ugovorene hipoteke u korist ‘Eurobanke’ na nepoketnosti čiji je vlasnik, porodično-stambenoj zgradi na Divčibarama“. On je, kako stoji u presudi, rešenje o upisu hipoteke „tražio i preuzeo od postupajućeg službenika katastra i držao ga kod sebe na stolu, čime je teže povredio prava ‘Eurobanke’ neupisivanjem obezbeđenja stambenog kredita, iako je bio svestan zabranjenosti svog dela“.

U odbrani pred sudom, bivši šef katastra se pravdao „velikim obimom posla“, objašnjavajući da je predmet „oko godinu-dve“ stajao u pravnoj službi katastra, a potom je prebačen u njegovu kancelariju sa ostalim nerešenim predmetima, ali da se njime nije bavio jer je bio odgovoran za izradu vlasničke evidencije za teritoriju Grada Valjeva „što je bio ogroman posao“.

 

11 komentara na “Potvrđena presuda Zoranu Matiću

  1. Navedeni kredit u svajcarskim francima se redovno placa od 2007., hipoteka je upisana. Banka se nikad nije zalila, nije se pridruzila krivicnom gonjenju i nema stete. Neko je osudjen zato sto je teze povredio pravo banke . Kakvo je to onda pravo banke povredjeno? To je prvi klijent u svajcarcima koji vraca kredit a osudjen od strane pravosudja. Postavlja se pitanje da li je to onda krivicno delo? Sve nam lici na politicku presudu shodnu danasnjem zivotu u Srbiji.

   26

   6
 1. Ovo je tek pocetak.od 2000 do danas on je imao.procesuirane 39 krivicne prijave.mnoge su zastarale ali aktuelnih ima desetak. njemu ne moze zatvor izmaci.

  16

  25
  1. Valjevci treba da budu srećni što imaju „poštenu“ braću Jokić, Miku i Aleksu, od zadnjih 50 godina 47 su na vlasti. Oni i „najpošteniji“ geometar Miloš Stevanović su preko “ čuvenog“ novog načelnika katastra, Matića, još pre 4 godine isterali na Ub a valj.kstastar doveli načelnika iz BG a šefove iz Šapca, Uba i Užica. Presuda je politička farsa jer on kredit u švajcarcima redovno vraća sa upisanom hipotekom. Država bi trebala da se zapita zašto osudjuje klijente u Švajcarci a a ne poništava ugovore bankama…Kao i uvek, bitno je oterati Valjevci i usput i osuditi…sramota za Va

   31

   6
 2. Bravo za sudstvo!Super prihvaćena odbrana.Pa taj čovek šta sve nije radio po Valjevu i Divčibarama..Još uvek je “ uvažen“, čini mi se da mu niko ne može ništa

  17

  25
 3. Zato je i dosao u SNS koliko je puta izaso na Skupstini da diskutuje ? Sve je to moj do mog isto kao i Slobodan Gvozdenovic , isto kao Trifunovic Zoran , isto kao Janko Gagic i mnogi drugi koji sede pored optuzenog Slobodana Gvozdenovic i znamo da se i to jos nije zvrsilo .Da li mu to tata nije ostavio od mlina veliki kapital sto je sagradio na planinis. Bravo za sudije .

  15

  24
  1. Kako ti dobro znaš ko je ko. Treba da ti je poznato da Gdin.Matić nije član SNS-a i da nema politički veze sa navedenim osobama. Srbi ti uspeh ne praštaju…Ako znaš da mu je tata ostavio mlin, treba da znaš da je on fakultetski obrazovan, kao i njegova supruga, kao i starija ćerka…šta je tu loše, završi i ti fakultet, uzmi kredit pa pravi…nemoj samo sendvičariti i pljuvati poštene klijente u švajcarcima koje država osudjuje bez razloga, debelo štiteći banke…

   28

   11
 4. Mativu bankaru naprednjaci su te sklonili po dogovoru na ub da ne ni isao u zatvor.od svake vlasti od 2000 dobio si po nekoliko ktivicnih prijava .pola divcibara si prisvojio,hotel napravio.ovo je sitnica sta si sve radio.sve je popisano.kad dodje postena vlast i odu nazadnjaci spremi se.bice veselo.

  17

  23
  1. Ti Vesko lupaš gluposti, svako može da piše krivične prijavu, to je besplatno…To što se ti nisi nikad bavio ozbiljnim poslom, pa ne znaš šta je ni poštenje, ni vlast, ni država, to je tvoj problem…nemoj ti brinuti za druge, veselo ti brini za sebe, svoje obrazovanje, posao, sendviče…vodi računa šta pišeš za nekog koga ne poznaješ i za koga iznosiš neargumentovane optužbe…ipak ti brini o sebi, makar bilo i tužno…ne bi se ja više bavio tobom, to prepuštam drugima.

   22

   17
 5. Provera je stigla ti si zorane maticu milorad bankar.ostao si kukavica do kraja.ozna sve dozna.ovo moram reci i seljacima iz divaca miki i aci iako ih ne volim vise od tebe.

  4

  15
 6. Matić je ojadio Divčibarce.Lako bi se javili oštećeni.Puno ih je. Katastar je prekrajao kako je neko želeo ne hajući za nečiju svojinu. Dolazi kraj tome i tražiiće se kompletna revizija njegovih dela i zlodela
  Valjevska podvala kao u pesmi. Burazetski sistem koji se mira razobličiti i dovesti u red katastar kojim je taj Matić zloupravljao.

  0

  0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *