četvrtak, 13. juna 2024.

Kamere za četiri meseca snimile 7.500 prekršaja

Objavljeno: 3. marta 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  Za manje od četiri meseca na dve lokacije u Valjevu gde su postavljene sigurnosne kamere zabeleženo je čak 7.500 saobraćajnih prekršaja zbog nedozvoljene brzine! Najviše prekršaja zbog prekoračenja brzine je bilo na Šabačkom putu, gde su postavljene kamere koje automatski snimaju prekršaje.

„ Najčešće registrovani prekršaji su prekoračenja brzine, za koje su predviđene mandatne kazne i za koje se izdaju prekršajni nalozi, tzv. „lakši prekršaji“. To su situacije kada se vozači kreću brzinom koja je do 20 km/h veća od dozvoljene brzine na putevima van naselja i kada se u naselju kreću brzinom koja je od 11 km/h do 20 km/h veća od dozvoljene brzine kretanja“, kaže načelnik saobraćajne policije Predrag Radosavljević.

Prva kamera koja snima prekršaje u Valjevu je postavljena 2015. godine na raskrsnici Karađorđeve i Sinđelićeve ulice. Na toj lokaciji dva godine je evidentirano čak 4.500 prekršaja, a najviše kazni je napisano zbog prolaska vozača kroz crveno svetlo!

„ Najčešće su detektovani prekršaji prolaska vozilom na crveno svetlo na semaforu kojih je 2015. zabeleženo 2.137, a 2016. kamere su evidentirale 1.000 prolazaka kroz crveno. U 2015. godini registrovano je 780, a 2016. godini 310 drugih prekršaja među kojima je najviše prekršaja nepropisnog prestrojavanja vozilom, zatim neustupanja prava prvenstva pešacima na pešačkom prelazu i istekla važnost registracione nalepnice“, kaže Radosavljević.

Česti su slučajevi da građani, kada na kućnu adresu dobiju kaznu, sa sve fotografijom vozila, ne žele da priznaju prekršaj, a vrlo često u svoju odbranu navode da je njihovim vozilom upravljao neko od članova familije ili neko od prijatelja.

„Policiji je dokaz vozilo u prekršaju i vlasnik na kome se vozilo vodi, koga utvrđujemo na osnovu registarskih oznaka. Uglavnom vlasnici vozila kada hoće da izbegnu odgovornost za učinjeni prekršaj, navode da su njihovim vozilom upravljali članovi porodice, familije ili prijatelji. Policija poziva i ta lica na čiji identitet su kao učinioca prekršaja ukazali vlasnici vozila i ukoliko ta lica priznaju izvršenje prekršaja protiv njih se podnose odgovarajući zapisnici ili prekršajni nalozi i u zavisnosti od težine učinjenog prekršaja dalje se procesuiraju Prekršajnom sudu u Valjevu. Ukoliko vlasnik vozila u prekršaju, ne želi, ili ne može, da se izjasni na okolnosti učinjenog prekršaja, protiv vlasnika vozila podnosi se zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja što na zahtev policijskog službenika nije dao podatke o identitetu vozača koji je u momentu prekršaja upravljao njegovim vozilom i što je kao vlasnik vozila omogućio da se njegovim vozilom učini prekršaj koji dokumentovan uređajima za utvrđivanje prekršaja“, kaže Radosavljević.

Za prekoračenja brzine do 20 km/h predviđene su novčane kazne od 3.000 do 5.000 dinara za koje se ne izriču kazneni poeni niti zaštitne mere. Za veća prekoračenja brzine zavisno da li se radi o naseljenom ili nenaseljenom mestu zaprećene su veće novčane kazne u rasponu od 6.000 do 120.000 dinara za najteže prekršaje. Za ove prekršaje predviđeno i izricanje kaznenih poena u rasponu od šest do 14 i izricanje zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 30 dana pa do jedne godine.

Pored centra Valjeva, kamere koje snimaju prekršaje postavljene su na ulasku u Valjevo iz pravca Beograda kod preduzeća „Publik“ na „duplim trakama“ i na putu za Šabac kod trgovine „Sezam“.

2 komentara na “Kamere za četiri meseca snimile 7.500 prekršaja

  1. 4500 prolazaka kroz crveno svetlo a ni jedana saobracajna nezgoda zbog toga??????Postavlja se pitanje cemu sluze te kamere da pljackaju narod ili da doprinesu bezbednosti…..

    10

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *