ponedeljak, 24. juna 2024.

Katastrofalan Zakon o radu

Objavljeno: 22. januara 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nacrt Zakona o radu, koji je povučen je iz procedure, je katastrofalan po radnike, ali i ekonomiju. To je u Valjevu ocenio Božo Drašković iz Instituta ekonomskih nauka, koji je o predloženom zakonu govorio valjevskih radnicima i predstavnicima sindikata. Drašković kaže da predloženi Zakon o radu radnike tretira kao stvar, a ne kao ljudsko biće. On dodaje da nacrtom ovog zakona nisu predviđene sankcije za poslodavce koji svojim radnicima ne isplaćuju plate. Drašković ocenjuje da ovakav Zakon o radu jedino odgovara zastupnicima krupnog kapitala.

Drašković ne isključuje mogućnost da je nacrt Zakona o radu povučen iz procedure iz političkih razloga, odnosno, zbog mogućih vanrednih parlamentarnih izbora, jer sada nikome od političara ne odgovara da donosi nepopularne mere. Ranije je saopšteno da je Nacrt izmena Zakona o radu, o kojem je završena javna rasprava, povučen, po odluci kolegijama Socijalno-ekonomskog saveta. Kako je saopštena, umesto toga, formiraće se nova radna grupa koja će pripremati predloge izmena tog zakona.

 

3 komentara na “Katastrofalan Zakon o radu

 1. Zakon bi trebalo promeniti da firme mogu lakse da primaju i otpustaju radnike, ali da idu u bankrot ukoliko 2 meseca ne isplacuju radnicima plate. Smanjiti davanja po radniku a desetostruko povecati kazne za one koje radnije drze na crno. I uvesti minimalnu cenu rada.

  Na taj nacin bi firme uzimale brze i zaposljavale radnike kad im trebaju, ne bi radnici radili na crno a imali bi i placene doprinose.

  Kako je sad, samo se lazemo, forsiramo rad na crno i prevaru pa samim tim tonemo sve dublje i dublje. Ne ide nam ovako lose bas bez razloga.

  0

  0
 2. Nije mi jasno da li je Božo Drašković iz Instituta ekonomskih nauka ponudio neko rešenje? Ili je taj gospodin ovde kod nas došao da abolira svoju odgovornost. Što se tiče sindikalnih vođa od njih mi je muka jer nigde gde sam radila nisu suštinski štitili interese radnika. Uvek su to, ne znam zaštoali kao po pravilu, bili notorni neradnici i sitni lovci u mutnom. Pa evo samo vidite gde i u kakvoj zgradi u centru Valjeva sedi onaj Bošković, plaćaju mu rentu za lokale ispod, sedi u kancelariji kao da je Tito a ja vas pitam, šta on tu radi i za koga? Takvih je puna Srbija. Zato dok su nam sindikalne kolovođe takve radnici će se nalaziti u situaciji u kojoj su. Toliko.

  0

  0
  1. Vala baš! Za mnoge predsednike sindikata Tito još nije umro! šatro oni su za bolji život građana, za humanije društvo. Budalaština. Pola njih se ovajdilo od sindikalnih članarina na ovaj ili onaj način. Možete misliti šta su tek dobili oni na republičkom nivou… Ne trebaju mi sindikalci da bi štitili moja prava. Hoću da ih štiti država i zakon.

   0

   0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *